fbpx

Nya rekommendationer om testning

1 november införs nya rekommendationer om att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion.

Rekommendationer för barn som inte börjat skolan samt alla fullvaccinerade och de som haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret är:

• De bör stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion, så som halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla.
• De behöver som regel inte testa sig för covid-19.
• De som stannat hemma kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter när de har varit feberfria ett dygn och känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom. I de allra flesta fall innebär det att de behöver vara hemma från ett par dagar upp till en vecka.

Rekommendationer till alla vuxna, unga och barn från förskoleklass och äldre, som inte är fullvaccinerade:

• De bör stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion.
• De bör testa sig för covid-19 så snart som möjligt.
• De som är ovaccinerade och testat negativt för covid-19 (inte bär på sjukdomen) kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om de har varit feberfria ett dygn och känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom. I de allra flesta fall innebär det att de behöver vara hemma från ett par dagar upp till en vecka.

För personer som har testat positivt för covid-19 (bär på sjukdomen) gäller  samma regler som tidigare: stanna hemma och följ förhållningsreglerna.

De kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om de har stannat hemma minst sju dygn från när symtomen började. Varit feberfria  de två senaste dygnen och känner sig friska

Från 1 november rekommenderas dessa personer testning:
• Alla barn från förskoleklass och äldre (från cirka 6 år), ungdomar och vuxna som inte är fullvaccinerade eller har haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret och har symtom som kan vara tecken på covid-19.

• Ovaccinerade personer rekommenderas även fortsatt testning efter resa till land utanför Norden, även om de inte har några symtom. De som har haft bekräftad covid-19 under det senaste halvåret samt barn under sex års ålder undantas.

Dessutom rekommenderas dessa grupper testning vid symtom även om de är fullvaccinerade:
• Personer som bor på SÄBO eller har hemtjänst.
• Äldre omsorgstagare på LSS-boenden.
• Personer som behöver vård eller behandling för symtom på covid-19.
• Hälso- och sjukvårdspersonal.
• Omsorgspersonal på SÄBO eller hemtjänst samt personal på LSS-boenden.
• Personer som får symtom efter resa i land utanför Norden.

Dessa grupper rekommenderas att stanna hemma om de får symtom men behöver från 1 november inte testa sig:

• Barn, unga och vuxna som är fullvaccinerade eller har haft bekräftad covid-19 de senaste sex månaderna och som inte ingår i någon av grupperna ovan.
• Barn som inte börjat skolan (under cirka sex år).

Källa Folkhälsomyndigheten

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.