HB-analys står fast – (S) och (C) tar makten i Övertorneå

ÖVERTORNEÅ: (S) i Övertorneå, som varit i opposition, ökar sitt väljarstöd i kommunalvalet med 5,4 procent. Men samarbetet med (V) räcker inte för majoritet. Nu talar allt för att (S) går i allians med (C), vilket HB förutspådde i fredags. Det är enda möjligheten för både (S) och (C) att undvika att (SD) blir vågmästare.

Rösträkningen i Övertorneås kommunval klarades av snabbt under valkvällen. Men mycket tyder på att det blev strul. (C) fick enligt valmyndigheten 19 röster i Hedenäset, som är (C):s starkaste fäste. På måndag morgonen rättade valmyndigheten siffran till 119 röster. Det skulle innebära att (C) får cirka 25 procent av rösterna i Övertorneå och ytterligare ett mandat, som man tar från (V).

Men samtidigt kommer signaler om att det av olika legitima skäl återstår att räkna 200 röster i Juoksengi och Luppio. Det kan komma att ändra balansen något.

(S) + (C) återstår

Under alla förhållanden får varken vänstern eller de borgerliga inklusive sjukvårdspartiet någon majoritet. Tomas Mörtberg har tidigare deklarerat att det i princip är omöjligt att regera med många småpartier inklusive de lokala (Öfa) och Parti 1. Han har erfarenhet från den senaste mandatperioden.

Återstår alltså endast alternativet (S) + (C).

Kemppainen krysskung?

Bente Åkerholm är första namn för (S) på listan. Men nu finns uppgifter om att andranamnet Roland Kemppainen, tidigare kommunalråd, kryssats förbi Åkerholm. Kryssen redovisas på onsdag av valmyndigheten.

Skulle Kemppainen lyftas till första plats för (S) så ökar det möjligheterna än mer till en allians om makten mellen (S) och (C). Även om Mörtberg och Åkerholm inte på något sätt är ovänner, så är Kemppainen och Mörtberg gamla kompisar – och även småkusiner. Bland annat spelade de fotboll och jobbade i samma förening under många år. Personkemin underlättar alltid samarbete.

Småpartier i opposition

Så analysen från HB i fredags att socialdemokratin och centern kommer att samregera i Övertorneå med cirka 59 procent i fullmäktige gäller fortfarande – oavsett om Kemppainen eller Åkerholm blir toppnamn hos socialdemokraterna.

(NS), (KD) och (SD) ökade alla med några procent. Nya Parti 1 fick 4,7 procent av rösterna. (Öfa) med många okända namn på listan rasade med 18,3 procent. Samtliga dessa lär hamna i opposition.

 

Publicerad i Övertorneå, Svenska
18 kommentarer om “HB-analys står fast – (S) och (C) tar makten i Övertorneå
 1. Besviken!! skriver:

  NEJ!NEJ!NEJ! Jag och många med mig gav rösten till S för att få bort Mörtberg från makten. Ska nu Kemppainen och han ta över så har vi väljare blivit rejält lurade!!!! Nu fortsätter det med släkt och vänner före utbildat vettigt folk! De må vara småkusiner och allt sånt. Både Mörtberg och Kemppainen har visat att de inte ska driva en kommun. Släpp fram andra nu eller så fortsätter utflyttningen. Har ni råd att förlora en barnfamilj till?!!

 2. Matteläraren skriver:

  Jag tycker att Örjan Pekka ska ta och läsa en matematikkurs. Det är stor skillnad på procent och procentheter.

 3. Johanna skriver:

  Nu ska vi inte ta ut något i förskott, valresultatet spikas väl först i slutet på veckan? Haka inte upp er på rykten och spekulationer. Även om Jag personligen inte önskar att nr 1 blir vårt nya kommunalråd.
  Jag gjorde en chansning när jag la min röst på S där jag även gav mitt kryss till en annan. Så jag hoppas verkligen att mitt och alla andras kryss räknas, men tror man på vad de lovar i valrörelsen så har vi nog blivit blåsta oavsett valresultat.

 4. Vårdarbetare skriver:

  Hoppas Alliansen håller ihop. Om Kemppainen blir kommunalråd får vi den gamla tiden tillbaks då ingen vågar uttala sig negativt om sitt jobb. Speciellt inte vi inom vården som har vackrare halvan som äldrevårdschef. Då börjar jakten igen. När alliansen styrt har man iaf vågat uttala sig.

 5. Göran Lahti skriver:

  S i Övertorneå har inte gjort några uppgörelser med något parti i nuläget. Valresultatet är inte klart. Hela 200 röster lades undan till Onsdagsräkningen. Det är åtta procent av totala antalet röster och kan ändra mandatfördelningen.

  Min kommentar:
  Det är en konstig ordning att en tidning ska besluta vem som ska leda Övertorneå kommun. Jag trodde media skulle rapportera nyheter, inte skapa nyheterna själva.

 6. Bybo skriver:

  Göran Lahti du jobbade ju på samma sätt när du var journalist så torka tårarna nu…
  Sen är det ju ingen hemlighet att det skett möten som planerat vem av dom som ska sitta dom första två åren och dom sista två. Du kanske inte är med i den innersta cirkeln i ditt parti (bastumötena på fredagsgympan) så du inte fått all information?

 7. Vattengubben skriver:

  Jag trodde att göran var läskunnig. HB har gjort en analys liksom många andra dagstidningar, inget annat!

 8. Lars Pekka skriver:

  Kommentar till Göran Lahti: Vattengubbens kommentar träffar huvudet på spiken. Det räcker ju att läsa rubriken för att inse att det är frågan om analyser och slutsatser. Jag gjorde analysen i fredagens HB och i ovanstående webbartikel – och jag står för dem. Bakom en analys ligger oftast samtal med människor som vill vara anonyma – det borde Göran Lahti också känna till. Att bara rapa upp vad politiker säger officiellt ger inte särskilt mycket information till läsarna. HB har heller aldrig påstått att någon uppgörelse är gjord. /Lars Pekka

 9. Lars Pekka skriver:

  Till signaturen ”Matteläraren”: Det var jag som bearbetade Örjans artikel dagen efter och använde begreppet ”procent”. I matematiskt hänseende handlar det naturligtvis om ”procentenheter”. Men i valsammanhang är ”procent” så vedertaget av politiker, medier och allmänhet så att många läsare troligen skulle bli osäkra på vad som menas med ”procentenheter”. Därför väljer jag att anpassa mig till den vedertagna språkliga principen. Språkets seger över matematiken – för min del😇.

 10. Göran Lahti skriver:

  Lars Pekka.
  Rubrikerna är påståenden att en allians är ett faktum. Jag är ledsen, Lars, men det är fake news.

  Bybo.
  Nämn ett tillfälle då jag som journalist har skrivit en lögnaktig rubrik.

 11. Göran Lahti skriver:

  Jag syftar alltså på rubrikerna i pappersversion av Haparandabladet tisdag 11 september 2018:

  ”Övertorneå skapar en allians (S) + (C)”

  ”(S) och (C) skapar egen allians för att ta makten”

  Det finns inget ”kan” eller ”tros” eller ”väntas”.
  Det är rena påståenden.

  Trots att närmare 10% av rösterna i Övertorneås kommunval är oräknade.
  Trots att inget beslut om samarbete tagits.
  Olämplig journalistik i en tid då trovärdighet hos de traditionella medierna är viktigare än någonsin med alla falska nyheter som florerar i sociala medier.

  Detta är min åsikt.

 12. Juoksengibo skriver:

  Tack Göran Lahti för att du ifrågasätter och förklarar. Jag är en av dom som satte morgonkaffet i vrångstrupen då jag läste Haparandabladet. Så som journalisten formulerat rubriken och även hur innehållet var skrivet så förstod jag och många med mig att det var ett fullbordat faktum att S + C ska regera ihop. Jag tolkade det inte enbart som en ”analys”. Jag är även en av dom som reagerade och kontaktade S för att höra vad som pågår! Nu har vi fått korrekt och tydlig info, som alltid, tack vare Göran. Rätt ska vara rätt. S fick min röst då jag inte vill se Mörtberg vid makten längre.

 13. Ej släkt skriver:

  Håller med ”vårdarbetare” S partiledare hälsar ej på vanligt folk
  Förslag på nytt partinamn ”Släkten”

 14. viktor oja skriver:

  Jag håller med Göran Lahti. HB-nät bedriver vilseledande information. Det finns tydligen inget belägg för påståendena i rubrikerna. Om det är så att kryssröster mm skulle fastställas på onsdag, varför bekräftar man inte det då? Annars är det inte någon mening med en nätupplaga. På fredag sade HB- papperstidning att det inte fanns några nätallianser. Men i nätupplagan var det tyst

 15. ej sd orban skriver:

  nä bra och få bort högerstyret. förslag på majoritetsstyre för s, och v och sossarna i grunden i parti ett som får troligen 2 mandat.

 16. ej sd orban skriver:

  tycker göran är ett hett ämne som kommande råd i vår kommun. göran jobba hårt stöder dig redan nu.

 17. ej sd orban skriver:

  till vårdarbetare (är sd parti fake news) som du är- vet de. tycker du om mitt Ungern? järnröret bor redan där. varför?

 18. Realisten skriver:

  Lars Pekka har givetvis fel i sina funderingar över procent och procentenheter. Lyssna på riksnyheterna på tv så är du med igen. Och dagens ungdom kan allt om detta. Du förvillar bara läsarna och trovärdigheten minskar vad gäller HB.