fbpx

Omfattande it-attack mot Kalix kommun

Under torsdagen gick Kalix kommun ut med att den drabbats av ett allvarligt driftfel som påverkar de flesta av kommunens verksamheter. 

Kalix kommuns it-system har drabbats av en omfattande it-attack. Vid en presskonferens klockan 16.30 på torsdagen bekräftar Kalix kommun att det handlar om en ransomware-attack. Hackarna har begärt en lösesumma i bitcoins från kommunen, rapporterar SVT Norrbotten. Attacken slår bland annat mot hemtjänst och sjukvård.

Kommunledningen har jobbat intensivt torsdagen för att främst säkerställa att hemtjänsten och hemsjukvården fungerar. Bland annat kommer man inte åt digitala journaler, medicinlistor, med mera. De anställda inom kommunen kan inte ta emot eller skicka mejl och kommunen kan inte betala fakturor.

Själva summan som hackarna begär är okänd men ska handla om bitcoin.

– För att veta vad de begär måste vi klicka på en länk. Visst, man kan bli nyfiken men det finns inte en chans att vi som kommun betalar lösesumman, säger kommundirektör Maria Henriksson, till SVT.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.