fbpx

Över 8.000 viltolyckor anmäldes förra året

I de fyra nordligaste länen anmäldes drygt 8.000 viltolyckor längs vägarna under 2023.

Även om viltolyckor på vägar anmäls året runt ökar riskerna på grund av föränderligt väglag, varierande snömängd och mörker. Polisen uppmanar trafikanter att anpassa sin körning efter rådande förutsättningar för att minska risken för olyckor.

– Det går att minska risken för olyckor genom att bland annat hålla ner hastigheten och vara extra uppmärksam när det varnas för vilt, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare i polisregion Nord, i ett pressmeddelande.

De tre vanligast förekommande djuren i anmälda viltolyckor i Norrbotten, Västerbotten, Västerbotten och Jämtland är ren, rådjur och älg. I Norrbotten är det vanligast att olyckor med ren anmäls och i de övriga tre rådjur.

Olyckor med älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn eller mufflonfår ska anmälas så snart som möjligt till polisen på telefonnummer 112. Det ska också anmälas olyckor med ren, även om renar inte räknas som vilt. Att inte anmäla en olycka med nämnda djur är straffbart.

– För att minska djurens lidande är det oerhört viktigt att märka ut platsen där olyckan har skett så de eftersöksjägare som kallas ut har en chans att hitta djuret, säger Joacim Lundqvist.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.