fbpx

Över 8.000 viltolyckor anmäldes förra året

I de fyra nordligaste länen anmäldes drygt 8.000 viltolyckor längs vägarna under 2023.

Även om viltolyckor på vägar anmäls året runt ökar riskerna på grund av föränderligt väglag, varierande snömängd och mörker. Polisen uppmanar trafikanter att anpassa sin körning efter rådande förutsättningar för att minska risken för olyckor.

– Det går att minska risken för olyckor genom att bland annat hålla ner hastigheten och vara extra uppmärksam när det varnas för vilt, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare i polisregion Nord, i ett pressmeddelande.

De tre vanligast förekommande djuren i anmälda viltolyckor i Norrbotten, Västerbotten, Västerbotten och Jämtland är ren, rådjur och älg. I Norrbotten är det vanligast att olyckor med ren anmäls och i de övriga tre rådjur.

Olyckor med älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn eller mufflonfår ska anmälas så snart som möjligt till polisen på telefonnummer 112. Det ska också anmälas olyckor med ren, även om renar inte räknas som vilt. Att inte anmäla en olycka med nämnda djur är straffbart.

– För att minska djurens lidande är det oerhört viktigt att märka ut platsen där olyckan har skett så de eftersöksjägare som kallas ut har en chans att hitta djuret, säger Joacim Lundqvist.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN