fbpx

Överkalix tar täten mot klimatneutralitet

Genom Energikontor Norrs träningar inom klimatledarskap har Överkalix kommun blivit ledande i energiomställningen.

I ett pressmeddelande från Energikontor Norr uppges att Överkalix kommun har satt det ambitiösa målet att uppnå klimatneutralitet 2035 – ett decennium före Sverige och femton år före EU.

– Det är kul att en mindre kommun vågar sätta ambitiösa mål och ta täten i energiomställningen. Vi behöver fler kommuner som gör likadant, säger Isabella Katsimenis, projektledare på Energikontor Norr.

Målsättningen att vara klimatneutrala redan 2035 innebär en minskning av växthusgasutsläppen med 85 procent och en kompensering av de återstående 15 procenten. ”Deras mål är också att öka energieffektiviteten med 50 procent till 2030 jämfört med 2005, tillsammans med ett åtagande om 100 procent förnybar elproduktion till 2030. Redan nu har de startat planeringsprocessen för att nå dessa mål”.

Överkalix deltar i klimatledarskapsprogrammet, som är en del av projektet REMARKABLE, med över 320 deltagare runtom i Europa och som drivs av Energikontor Norr. Programmet har resulterat i en gemensam färdplan mot klimatneutralitet.

Niclas Hökfors, kommunalråd i Överkalix, säger i pressmeddelandet att all personal och alla politiker i kommunen erbjuds en komprimerad klimatledarträning.

Isabella Katsimenis, som är upphovsperson till idén bakom projektet, lyfter klimatledarskap som en viktig nyckel till att uppnå klimatneutralitet.
– Det är just nu, under denna avgörande tidsperiod, som ledarskapet är av yttersta vikt. Vår förmåga att minimera kostnaderna för klimatförändringarna är avgörande för framtiden. Vi står inför hot som översvämningar, värmeböljor och bränder, som kommer att bli mycket kostsamma för samhället att hantera om vi inte agerar nu, säger hon.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka