fbpx

PISA-resultat pekar i rätt riktning

NORRBOTTEN: Dagens PISA-rapport visar att svenska 15-åringar presterar över OECD-genomsnittet inom alla tre ämnesområden som PISA undersöker.

PISA mäter kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap, och på alla områden har de svenska resultaten gått framåt.

I läsförståelse har Sveriges poäng ökat från 500 till 506. I matematik har poängen ökat från 494 till 502. Och i naturvetenskap har poängen ökat från 493 till 499.

Undersökningen presenterades under tisdagen av Skolverkets generaldirektör, Peter Fredriksson.

– Resultaten 2012 går under namnet PISA-chocken. Alla resultat var försämrade, och det skapades en bild av att svensk skola är i kris. Det ställdes krav på reformer och snabba förändringar.  2015 vände resultaten uppåt, bilden av svensk skola modifierades något, och det väcktes en förhoppning om att skolan var på rätt väg, sa Fredriksson och uppgav att PISA 2018 visar att utvecklingen går i rätt riktning.

De svenska resultaten är nu tillbaka på samma nivå som 2006, innan de började sjunka.

– Men likvärdigheten har inte förbättrats. Och det är inte bra, konstaterade Peter Fredriksson som menar att det är alltför stora skillnader mellan olika elevgrupper och olika skolor.

I ett pressmeddelande uppger utbildningsministern Anna Ekström (S) att de senaste årens stora satsningar på skolan har haft effekt.

– I ett tufft läge med växande elevkullar, lärarbrist och många nyanlända elever uppvisar svensk skola ett remarkabelt resultat. Svensk skola står stark. De senaste årens uppgångar i alla internationella mätningar beror inte på någon slump utan på kloka kunskapsreformer, stora satsningar på skolan och hårt arbete från elever, lärare och rektorer, säger hon.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “PISA-resultat pekar i rätt riktning

  1. Jo petter vet inte om du det var mej du tänkte på men i alla fall.
    Senaste resultaten för Albanien är 405, 437 samt 417 för läsförståelse, matematik samt naturvetenskap, för Sverige 506, 502 samt 499, så JA Sverige var bättre än Albanien.
    Att jag skulle vara ”övertygat positivt” till resultaten är ej heller korrekt, Sverige borde kunna visa bättre resultat anser jag.
    Att man bara är topp 10 i en kategori jämfört med Finland som är topp 3 i två, är inget att skryta med.
    Det positiva i resultatet är ju endast att trenden neråt bröts, att siffrorna blev bättre än i förra mätningen.

  2. Var Sverige bättre än Albanien. Vet ni som är övertygat positiva till det Svenska resultatet.

  3. Positiva nyheter är svårsmälta för missnöjespartier och deras anhängare, jag ser att alla SD-trogna på nätet och här på HB har gått igång på senaste PISA-undersökningen och det faktum att 11% av svenska elever exkluderats.
    Vilka är det då som exkluderats – jo elever som har permanent fysisk funktionsnedsättning, elever som har en kognitiv, beteendemässig eller emotionell funktionsnedsättning samt elever som ej har svenska som modersmål OCH har begränsade kunskaper i svenska OCH har fått mindre än 1 års undervisning i svenska.
    Vad är problemet?

  4. Finland halkar ner ett steg för varje mätning. Ett Londonuniversitet har undersökt vad det beror på och har en intressant iakttagelse. År 1990 hamnade Finland längst upp och det året övergav man katederundervisningen till förmån för en nyskapad resonerande undervisning och sedan har det gått utför. Jag har inte sett att detta resoneras om i Finland.

  5. Så surfaren – Att sitta på läktaren och klaga är inte så svårt, men om man istället ska komma med konkreta förslag på hur man ska göra Sverige bättre när man nu tycker att allt är åt fanders, då blir det lite svårare.
    Så återigen, vilka är dom åtgärderna, inom skolpolitiken till att börja med då artikeln handlar om skolan ???

  6. Jaha du surfaren, kan inte uppfatta att den finska kloke mannen pådyvlar dej några åsikter och om du bortser från den onödigt provocerande knorren så kvarstår en relevant fråga, vad vill ditt favoritparti med skolan?
    Populistiska partier genom historien har fått sympatisörer när man stått vid sidan om och klagat på allt och alla, och dess sympatisörer har också alltid genom historien ansett sej vara dom enda som vet sanningen.
    ”Att vidta åtgärder för att minska det procenttal som idag är 11% vore väl en bra början” skriver du, vad är det för åtgärder?

  7. Jag trodde att det inom ungdomstävlingar att ledarna inte ska toppa lagen, dvs de 11,1 procenten som inte fick delta i PISA undersökningen på grund av att dessa presterar för dåligt inom laget, devisen ”alla skall med” gäller inte alltid.

  8. Det var 11% som var avkopplade direkt för att de inte kunde svenska och 15% uteblev kanske på en diskret uppmaning och 18% blev underkända. Finns det fler procent kanske en förhoppningsfull femtonåring frågar?

  9. Viisasmies, tack för ditt svar. Men vi börjar med att sortera bort trams som ”skolaga” och ”uniformer” etc. som du pådyvlar mig. Sen kan vi diskutera vidare. Du får ett konkret förslag som kanske i första hand inte löses genom skolpolitiken; Att vidta åtgärder för att minska det procenttal som idag är 11% vore väl en bra början? Lärare och skolväsende är inga trollkarlar, det är inte deras fel att 11% inte ens uppfyller nivån för att delta i Pisaundersökningen. Men- vi lär inte enas du och jag genom att diskutera på hbwebben. Rösta du på ditt så röstar jag på mitt! Trevlig helg.

  10. hmm så här kan ju Sossarna få ner tex arb lösheten genom att inte ta med dom som inte fått sig ett arbete efter två års arblöshet..hur kan folk svälja denna frisering av PISA resultatet…

  11. Verkkosurfaren verkar ju ha sympatierna åt ett visst håll så det vore ju kul att veta vilka skolpolitiska förslag som hans favoritparti med procenten har att komma med.
    Att allting är invandrarnas fel har vi ju hört men vilka andra förslag för skolan har man, kanske att återinföra skolagan, uniformer och militär disciplin ?? Eller har man några andra organisatoriska eller pedagogiska förslag att komma med så att den svenska skolan hamnar i topp igen ??

  12. Pisa (Programme for International Student Assessment) är en kunskapsutvärdering, som går ut på att utvärdera hur femtonåriga elever i olika länder är rustade inför framtiden när de ska gå ut skolan.

    11% av dessa elever räknades inte med i den Svenska versionen mot 4% i övriga länder. ?

  13. Typiskt för kommentatorerna på Hbwebben. Så fort det kommer en positiv nyhet så måste den vara fel. Är folk så deprimerade att de inte kan ta in goda nyheter? Det allra mesta som dagligen händer i samhället är bra, tyvärr får alltid de dåliga mer plats i det offentliga rummet. Det är skrämmande hur tv-nyheterna blivit mer och mer likt kvällspressen.

  14. Bästa HB tag reda på hur den svenska mätningen gick till. Var den riggad?. Bladet har ju blivit en megafon för regeringen.

  15. Vilken placering på listan fick Sverige? Verkar vara en statshemlighet. Kom vi före Albanien?

  16. Nja Eva, det där är väl regeringens och ”etablissemangets” tolkning av resultatet. Om man följt nyheterna idag visar det sig att elever med funtionshinder eller såna med invandrarbakgrund (sic!) som inte kan tillräckligt bra svenska inte räknas med i statistiken. Andelen sådana uteslutna elever i undersökningen är för Sverige 11% mot genomsnittsländernas 4%. Så, alltför bra är det alltså inte. Däremot finns det ju andra procentundersökningar som presenterades idag som inger mer förhoppningar om att folket i Sverige alltmer börjar bli upplysta om fakta…

  17. Eller gör det verkligen det? Det visar snarare att skillnaden mellan svenska och utländska elever bara ökar. Det visar också att 11% av eleverna inte kunde göra provet pga för svaga kunskaper.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ.