Polisen: ”Skydda dig mot telefonbedrägerier”

Inför julen ökar antalet telefonbedrägerier i polisregion Nord. Därför ger polisen tips på hur man kan skydda sig mot just telefonbedrägerier.

Bedrägerier via telefon där kriminella tar kontakt för att komma åt personlig information som koder, lösenord och kortuppgifter kan se olika ut.

Exempelvis kan sms med bekräftelser på en påstådd beställning skickas, samt information om att paketet ska skickas trots att ingen beställning gjorts.

Om då personen som mottar sms:et ringer upp telefonnumret försöker bedragaren förmå personen att logga in på sitt bank-id, uppger Polisregion Nord.
– Var vaksam när du kontaktas via sms eller blir uppringd av okända nummer. Framför allt där du ombeds lämna ut någon form av privat information, som kontonummer, bank-id, med mer, säger Lars-Marthin Markstedt, vid brottsamordningen i polisregion Nord, i ett pressmeddelande.

Om man misstänker att man blivit utsatt för ett bedrägeri ska ens bank kontaktas direkt. Dessutom ska man ringa 114 14 och göra en polisanmälan. Vid akuta ärenden ska polisen ringas på 112.

Får man ett misstänkt sms kan man skicka vidare det till nummer 7726. Det är ett nytt nummer som är framtaget av teleoperatörerna i samverkan med polisens bedrägericentrum.

FAKTA
Så kan du skydda dig mot telefonbedrägerier

* Tänk kritiskt och var skeptisk. Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant är det oftast det.
* Radera misstänkta meddelanden. Exempelvis meddelanden om varor du inte beställt.
* Klicka inte på länkar om du inte är helt säker på avsändaren.
* Lägg på luren. Om du blir misstänksam under ett telefonsamtal, avsluta samtalet så tidigt som möjligt.
* Logga inte in. Använd inte din bankdosa eller ditt bank-id när någon annan ber dig göra det. Det gäller oavsett var personen påstår sig ringa från eller vem personen påstår sig vara.
* Lämna inte ut siffror. Till exempel koder från din bankdosa eller siffror från din bankdosa, bank-id, adress eller personnummer.
Källa: Polisen.se

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.