fbpx

Polisen varnar för telefonbedragare

Polisens kontaktcenter i region Nord har fått ta emot flera samtal gällande telefonbedrägeri där bedragaren utger sig för att komma från Ekobrottsmyndigheten.

Polisen fick under torsdagen minst fyra samtal från personer  som blivit uppringda av en bedragare  som har talat svenska och sagt att den uppringde förekommer i en utredning hos dem.

Polisen uppger att samtal ska ha sett ut att komma från telefonnummer +46 114 14. Polisen tydliggör dock att detta nummer aldrig syns på skärmen när någon från Polismyndigheten/Ekobrottsmyndigheten ringer.

Polisen ger nu följande råd:
1) Lägg på luren. Om någon ringer upp och du blir osäker ska du avsluta samtalet. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en släkting, från banken, ett företag eller en myndighet.
Förbered något du kan säga för att avsluta samtalet snabbt, eller lägg på direkt. Du behöver inte vara artig.

2) Logga inte in. Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från bankdosa eller till betalkort på uppmaning av någon annan.
Seriösa företag, organisationer och myndigheter tar aldrig kontakt och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.

3) Lita inte på den som ringer. Bedragaren kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att någon anhörig har råkat illa ut. Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN