fbpx

Preliminära resultat för Tornedalskommunerna

(S) och (SD) ökar medan (C) och (SJVP) minskar i Haparanda när 87 procent av rösterna är räknade. I Övertorneå däremot ser (S) ut att tappa rejält.

När 87 procent av rösterna i kommunvalet är räknade har (S) 38,8 procent, vilket är en ökning med 5,1 procent. (SD) får 4,4 procent vilket är en ökning med 10,9 procent. (C) får 18 procent, vilket är en minskning med 3,5 procent och (SJVP) får 7,6 procent, en minskning med 11,9 procent enligt de preliminära siffrorna. Om resultatet står sig innebär det att (S) ökar 2 mandat och (SD) ökar med 3 mandat medan (C) tappar 1 mandat och (SJVP) tappar 3 mandat.

I Övertorneå har 80 procent av rösterna i kommunvalet räknats, och just nu får (S) 19,9 procent vilket är en minskning med hela 16,9 procent. Nystartade Framtid S får 15,5 procent av rösterna. (C) får 27,1 procent vilket är en ökning med 3,1 procent. (SJVP) får 16,6 procent vilket är en ökning med 6,6 procent. Om resultatet står sig innebär det att (S) tappar 4 mandat medan (C), (KD) och (SJVP) ökar ett mandat var.

I Pajala är 83 procent av rösterna räknade och (S) ligger ganska stabilt på 28,8 procent, en minskning med 0,4 procent. Framtid S får 18,8 procent, en minskning med 0,3 procent. I Pajala ser det ut som att både (SD) och (C) kommer att få mandat. (SD) får 6,3 procent, en ökning med 4,3 procent. C får 5,1 procent, en ökning med 2,8 procent. Om resultaten står sig innebär det att (S) och (M) tappar ett mandat var medan (C) och (SD) får ett mandat var.

 

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.