fbpx

Primärvården ansträngd i Pajala

Den stora lokala smittspridningen av covid-19 i Pajala uppges påverka primärvården.

Region Norrbotten uppger i ett pressmeddelande att anställda vid Pajala hälsocentral är frånvarande på grund av egen sjukdom eller sjukdom i familjen varför regionen måste göra omprioriteringar för att kunna ge den vård som behövs.

I Korpilombolo, Junosuando, Tärendö, och Kitkiöjärvi kommer vården som ges på servicepunkter och filialer att begränsas.

– När det blir en stor smittspridning i ett litet samhälle får det stor påverkan för allt, även vården. Nu säkrar vi det akuta omhändertagandet och koncentrerar vården till hälsocentralen, vi omstrukturerar inom verksamheten för att kunna hantera nuläget säger Birgitta Engrund-Sohlberg, verksamhetschef på Pajala hälsocentral.

Vidare kommer hälsocentralens obs-platser att minskas tillfälligt under en kort period. Alla patienter som behöver slutenvård kommer att få det, men några kan komma att transporteras till Gällivare sjukhus istället för att vårdas på hälsocentralen.

– Så snart vi har möjlighet kommer vi att öppna alla obs-platser igen, uppger verksamhetschefen.

Just nu kan hälsocentralen inte heller ta emot praktikanter från gymnasiets vård- och omsorgsprogram, utan de välkomnas när situationen är lite mer stabil.

Rekommendationerna inom vården gäller fortfarande – besökare och patienter ska ha munskydd, max en medföljande per patient och bara om det är nödvändigt samt att alla besök av anhöriga måste stämmas av i förväg med personal.

– Hjälp oss genom att följa våra rekommendationer och att vaccinera dig, det gör stor skillnad.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN