fbpx

Primärvården pausar på grund av covid-19

Nu måste besök inom primärvården i Region Norrbotten skjutas upp. För att hantera det ansträngda läget flyttas vårdpersonal från hälsocentralerna tillfälligt in i andra verksamheter.

– Vi behöver göra hårda prioriteringar. De svårast sjuka patienterna kommer alltid först och vi behöver styra om resurser för att kunna ta hand om dem på bästa sätt, säger Anna Pohjanen, chef division Närsjukvård Luleå och Boden, i ett pressmeddelande.

– Just nu behövs en del av medarbetarna från hälsocentralerna på annat håll i vården. Det gör att hälsocentralerna tvingas avboka en del besök. Det kan röra sig om gynekologiska cellprovskontroller, BVC-besök för friska barn utom för de yngsta, eller andra vårdbesök. Barnvaccinationer genomförs som planerat.

– Det här är inget vi hade gjort om det inte var nödvändigt. Vi förstår att det kan kännas frustrerande att få ett besök uppskjutet, men jag vädjar till norrbottningarnas förståelse i den här svåra situationen vi befinner oss i. Vi kommer att göra löpande bedömningar om när besöken kan återupptas.

Regions Norrbotten informerar också om att inför varje avbokning görs en bedömning kring om besöket kan vänta eller inte, och hur länge det kan vänta. Vilka besök som avbokas skiljer sig åt mellan olika orter och hälsocentraler. Den som får ett besök avbokat kontaktas av vården.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.