fbpx

Primärvården pausar på grund av covid-19

Nu måste besök inom primärvården i Region Norrbotten skjutas upp. För att hantera det ansträngda läget flyttas vårdpersonal från hälsocentralerna tillfälligt in i andra verksamheter.

– Vi behöver göra hårda prioriteringar. De svårast sjuka patienterna kommer alltid först och vi behöver styra om resurser för att kunna ta hand om dem på bästa sätt, säger Anna Pohjanen, chef division Närsjukvård Luleå och Boden, i ett pressmeddelande.

– Just nu behövs en del av medarbetarna från hälsocentralerna på annat håll i vården. Det gör att hälsocentralerna tvingas avboka en del besök. Det kan röra sig om gynekologiska cellprovskontroller, BVC-besök för friska barn utom för de yngsta, eller andra vårdbesök. Barnvaccinationer genomförs som planerat.

– Det här är inget vi hade gjort om det inte var nödvändigt. Vi förstår att det kan kännas frustrerande att få ett besök uppskjutet, men jag vädjar till norrbottningarnas förståelse i den här svåra situationen vi befinner oss i. Vi kommer att göra löpande bedömningar om när besöken kan återupptas.

Regions Norrbotten informerar också om att inför varje avbokning görs en bedömning kring om besöket kan vänta eller inte, och hur länge det kan vänta. Vilka besök som avbokas skiljer sig åt mellan olika orter och hälsocentraler. Den som får ett besök avbokat kontaktas av vården.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.