fbpx

Räddningstjänsten varnar: ”Gå inte nära älvkanten”

Strandplan i Haparanda, söndag 21 januari Foto: Lasse Stenman

Vatten flödet ökar mer och mer i Haparanda. Campingen vid älvstranden är nu helt under vatten.

Bara sedan klockan halv åtta på lördagsmorgonen när HB:s reporter var nere vid älven har vattennivån höjts rejält. Campingytan närmast älven är vid en ny koll efter klockan 15 helt under vatten och så även gångbanan mellan campingen och  River motell. Kommunen har därför spärrat av gångbanan.

Haparandas räddningschef Fredrik Wuopio uppmanar alla att vara väldigt försiktiga i närheten av älven. Allra bäst tycker han är om ingen vistas alldeles nära älvkanten överhuvudtaget.

– De är jättefarligt. Vattnet är extremt kraftigt strömmande och går upp på land, det går inte att avgöra var kanten går och marken kan ha blivit mjukt av vattnet.

– Prio ett initialt är att säkra kommunala och samhällsviktiga byggnader. Just nu har vi inget som är direkt hotat, det vi vet nu i alla fall, men vattnet är jättehögt för tillfället, säger Fredrik Wuopio, räddningschef i Haparanda.

Kulmen väntas om ett par tre dagar och hur högt det kommer att bli är går inte att förutspå. Tidigare år när det varit ovanligt höga vattennivåer har det berott på ispropp längre upp längs älven. Men det här är något helt annat och beror på smältande snö i mängder kombinerat med regn tidigare under veckan längre upp längs med älven. Det här är en ny situation och det oroar räddningschefen:

– Det som är jobbigt är att inte SMHI ser det här i sina bevakningsmallar eftersom det kommit så stora mängder regn, säger Fredrik Wuopio.

Det som ändå är en liten tröst är att mätstationerna vid Kallio visar att det inte kommer in mer vatten. Mätningarna visar att där Muonio älv och Torne älv går ihop har flödena stannat av eller minskar lite grann.

På Haparanda kommun är flera olika avdelningar involverade i att arbetet med de höga vatten flödena. Räddningstjänsten bevakar vattennivåerna.

– Vattnet som är längre uppåt älven ska ner. Det som är osäkert är hur högt som är högst.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.