fbpx

Räddningstjänsten varnar: ”Gå inte nära älvkanten”

Strandplan i Haparanda, söndag 21 januari Foto: Lasse Stenman

Vatten flödet ökar mer och mer i Haparanda. Campingen vid älvstranden är nu helt under vatten.

Bara sedan klockan halv åtta på lördagsmorgonen när HB:s reporter var nere vid älven har vattennivån höjts rejält. Campingytan närmast älven är vid en ny koll efter klockan 15 helt under vatten och så även gångbanan mellan campingen och  River motell. Kommunen har därför spärrat av gångbanan.

Haparandas räddningschef Fredrik Wuopio uppmanar alla att vara väldigt försiktiga i närheten av älven. Allra bäst tycker han är om ingen vistas alldeles nära älvkanten överhuvudtaget.

– De är jättefarligt. Vattnet är extremt kraftigt strömmande och går upp på land, det går inte att avgöra var kanten går och marken kan ha blivit mjukt av vattnet.

– Prio ett initialt är att säkra kommunala och samhällsviktiga byggnader. Just nu har vi inget som är direkt hotat, det vi vet nu i alla fall, men vattnet är jättehögt för tillfället, säger Fredrik Wuopio, räddningschef i Haparanda.

Kulmen väntas om ett par tre dagar och hur högt det kommer att bli är går inte att förutspå. Tidigare år när det varit ovanligt höga vattennivåer har det berott på ispropp längre upp längs älven. Men det här är något helt annat och beror på smältande snö i mängder kombinerat med regn tidigare under veckan längre upp längs med älven. Det här är en ny situation och det oroar räddningschefen:

– Det som är jobbigt är att inte SMHI ser det här i sina bevakningsmallar eftersom det kommit så stora mängder regn, säger Fredrik Wuopio.

Det som ändå är en liten tröst är att mätstationerna vid Kallio visar att det inte kommer in mer vatten. Mätningarna visar att där Muonio älv och Torne älv går ihop har flödena stannat av eller minskar lite grann.

På Haparanda kommun är flera olika avdelningar involverade i att arbetet med de höga vatten flödena. Räddningstjänsten bevakar vattennivåerna.

– Vattnet som är längre uppåt älven ska ner. Det som är osäkert är hur högt som är högst.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.