fbpx

Räddningstjänsten varnar: ”Gå inte nära älvkanten”

Strandplan i Haparanda, söndag 21 januari Foto: Lasse Stenman

Vatten flödet ökar mer och mer i Haparanda. Campingen vid älvstranden är nu helt under vatten.

Bara sedan klockan halv åtta på lördagsmorgonen när HB:s reporter var nere vid älven har vattennivån höjts rejält. Campingytan närmast älven är vid en ny koll efter klockan 15 helt under vatten och så även gångbanan mellan campingen och  River motell. Kommunen har därför spärrat av gångbanan.

Haparandas räddningschef Fredrik Wuopio uppmanar alla att vara väldigt försiktiga i närheten av älven. Allra bäst tycker han är om ingen vistas alldeles nära älvkanten överhuvudtaget.

– De är jättefarligt. Vattnet är extremt kraftigt strömmande och går upp på land, det går inte att avgöra var kanten går och marken kan ha blivit mjukt av vattnet.

– Prio ett initialt är att säkra kommunala och samhällsviktiga byggnader. Just nu har vi inget som är direkt hotat, det vi vet nu i alla fall, men vattnet är jättehögt för tillfället, säger Fredrik Wuopio, räddningschef i Haparanda.

Kulmen väntas om ett par tre dagar och hur högt det kommer att bli är går inte att förutspå. Tidigare år när det varit ovanligt höga vattennivåer har det berott på ispropp längre upp längs älven. Men det här är något helt annat och beror på smältande snö i mängder kombinerat med regn tidigare under veckan längre upp längs med älven. Det här är en ny situation och det oroar räddningschefen:

– Det som är jobbigt är att inte SMHI ser det här i sina bevakningsmallar eftersom det kommit så stora mängder regn, säger Fredrik Wuopio.

Det som ändå är en liten tröst är att mätstationerna vid Kallio visar att det inte kommer in mer vatten. Mätningarna visar att där Muonio älv och Torne älv går ihop har flödena stannat av eller minskar lite grann.

På Haparanda kommun är flera olika avdelningar involverade i att arbetet med de höga vatten flödena. Räddningstjänsten bevakar vattennivåerna.

– Vattnet som är längre uppåt älven ska ner. Det som är osäkert är hur högt som är högst.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN