fbpx

Regeringen slopar karensdagen

NORRBOTTEN: Med anledning av coronaviruset har regeringen beslutat att slopa karensdagen.

Staten ska betala ut sjukpenning för första dagen i sjukfall, dessutom höjs anslaget för smittbärarpenning. Åtgärderna bedöms kunna minska smittspridningen och därmed belastningen på vården.

Detta presenterade regeringen idag, samtidigt som förslag till extra ändringsbudget presenterades. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

I ett pressmeddelande uppges att regeringen och berörda myndigheter följer det pågående virusutbrottet mycket noga och är redo att snabbt vidta åtgärder för att stärka bekämpningen av virusutbrottet samt dess följdverkningar.

Förslaget till extra ändringsbudget innehåller förslag som omfattar fyra olika områden.
Kommuner och regioner ska kompenseras för extraordinära kostnader. ”Genom den extra ändringsbudgeten skapas nu en möjlighet för staten att i efterhand kompensera kommuner och regioner för extraordinära åtgärder och merkostnader inom hälso- och sjukvården kopplade till coronaviruset.”

Extra kostnader kan till exempel handla om högre kostnader för personal, högre kostnader för att säkra bemanningen av 1177 Vårdguiden, laboratorieanalyser, extra materielåtgång och smittspårning med mera.

Berörda statliga myndigheter ska stärkas. Folkhälsomyndigheten får ett tillskott på 41 miljoner kronor för främst personalkostnader. Socialstyrelsen får ett tillskott på 20 miljoner kronor för
främst personalkostnader, utbildningsinsatser och materiel. Läkemedelsverket får ett tillskott på fem miljoner kronor för sitt arbete att tillsammans med regionerna säkerställa läkemedelsförsörjningen i Sverige.

Förslaget om korttidsarbete, som syftar till att undvika uppsägningar och ge företagen möjlighet att snabbt komma igång igen när läget vänder, tidigareläggs och föreslås träda i kraft redan den 1 maj 2020. Möjlighet för företag att få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter och anställdas
preliminärskatt upp till ett år kommer också att föreslås, med inriktningen att
anståndet ska gälla arbetsgivaravgifter och preliminärskatter för högst två månader.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.