fbpx

Regeringen slopar karensdagen

NORRBOTTEN: Med anledning av coronaviruset har regeringen beslutat att slopa karensdagen.

Staten ska betala ut sjukpenning för första dagen i sjukfall, dessutom höjs anslaget för smittbärarpenning. Åtgärderna bedöms kunna minska smittspridningen och därmed belastningen på vården.

Detta presenterade regeringen idag, samtidigt som förslag till extra ändringsbudget presenterades. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

I ett pressmeddelande uppges att regeringen och berörda myndigheter följer det pågående virusutbrottet mycket noga och är redo att snabbt vidta åtgärder för att stärka bekämpningen av virusutbrottet samt dess följdverkningar.

Förslaget till extra ändringsbudget innehåller förslag som omfattar fyra olika områden.
Kommuner och regioner ska kompenseras för extraordinära kostnader. ”Genom den extra ändringsbudgeten skapas nu en möjlighet för staten att i efterhand kompensera kommuner och regioner för extraordinära åtgärder och merkostnader inom hälso- och sjukvården kopplade till coronaviruset.”

Extra kostnader kan till exempel handla om högre kostnader för personal, högre kostnader för att säkra bemanningen av 1177 Vårdguiden, laboratorieanalyser, extra materielåtgång och smittspårning med mera.

Berörda statliga myndigheter ska stärkas. Folkhälsomyndigheten får ett tillskott på 41 miljoner kronor för främst personalkostnader. Socialstyrelsen får ett tillskott på 20 miljoner kronor för
främst personalkostnader, utbildningsinsatser och materiel. Läkemedelsverket får ett tillskott på fem miljoner kronor för sitt arbete att tillsammans med regionerna säkerställa läkemedelsförsörjningen i Sverige.

Förslaget om korttidsarbete, som syftar till att undvika uppsägningar och ge företagen möjlighet att snabbt komma igång igen när läget vänder, tidigareläggs och föreslås träda i kraft redan den 1 maj 2020. Möjlighet för företag att få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter och anställdas
preliminärskatt upp till ett år kommer också att föreslås, med inriktningen att
anståndet ska gälla arbetsgivaravgifter och preliminärskatter för högst två månader.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN