fbpx

Region Norrbotten vädjar – undvik fjällen i påsk

ÖSTRA NORRBOTTEN: Under påsken befarar Region Norrbotten att fler smittade norrbottningar behöver vård och belastningen på sjukvården är redan hög på grund av spridningen av covid-19. 

Regionen vädjar nu till alla norrbottningar att inte åka till fjällvärden under påsken i år.

— Många medarbetare hos oss har fått byta arbetsplats och arbetsuppgifter på grund av den pandemi vi befinner oss i. Att klara bemanningen är en stor utmaning och mycket av den planerade verksamheten ligger därför på is. Alla olyckor som kan undvikas hjälper oss i vården att bättre ta hand om covid-19-patienter, förklarar Pia Näsvall, chefsläkare i Region Norrbotten, enligt ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndighetens råd till svenskarna är att överväga om en vistelse i fjällen verkligen är nödvändig. Dels för att alla ska bidra till att dämpa spridningstakten av covid-19 i Sverige, dels för att minska risken för ökad belastning på sjukvården.

De tre kritiska faktorerna är:

  • Bemanningen – med tanke på högre sjukfrånvaro och att personal har flyttats för att bemanna de covid-19-avdelningar som byggts upp.
  • Transporter – där trycket är högre och det tar tid att sanera fordonen efter en patient som misstänkts ha covid-19.
  • Vårdplatser – regionen har de senaste veckorna byggt upp nya infektionsmottagningar för de som misstänkts vara smittade av coronaviruset, fler intensivvårdsplatser samt vårdavdelningar. Antalet vårdplatser för övrig sjukvård är därför färre än tidigare.

Källa: Region Norrbotten

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sven-Erik Bucht riktar skarp kritik mot SVT

Förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) går till storms mot SVT:s ”Slaget om skogen” i Vetenskapens Värld. ”Jag har aldrig någonsin tidigare sett ett så osakligt och partiskt program i public service”, säger han. HB har också intervjuat SVT:s ansvarige utgivare som försvarar programmet.

Konsten som var för våldsam för kommunen

På Heart of Laplands Instagramkonto poserar den samiska konstnä­ren Anders Sunna på ett foto med en kalash­nikov. Kontot har också publicerat andra konst­verk med våldsinslag. En av Tornedalskommunerna har reagerat starkt och nu är konsten avpublicerad.

Kaunis om utsläpp i älven

Miljöchefen på Kaunis Iron, Emma Grönberg, uppger att gruvan inte påverkar miljöstatusen i älven, och att skumbildning förekommer både uppströms och nedströms Kaunis Irons verksamhet.

Stora löjfångster vid premiären

Löjfiskepremiären i söndags gav stora fångster av löja som innehöll gott om rom.
– Inget talar för att löjan är hotad, säger Ingvar Lerdin, Seskarö, ordförande i Norrbottens Kustfiskeförbund.