fbpx

Region Norrbotten varnar för falska brev

Region Norrbotten varnar för falska brev som har skickats ut i Folkhälsomyndighetens namn.

I det falska brevet står det att mottagaren har utsatts för covid-19-smitta, att personen uppmanas stanna inne i sin bostad, samt att Folkhälsomyndigheten snart kommer att ta kontakt med mottagaren.

Folkhälsomyndigheten dementerar dock att de har skickar ut brev till privatpersoner om covid-19.

I ett pressmeddelande säger Rickard Stewén, säkerhetschef inom Region Norrbotten följande:
– När man först ser brevet ser det ut att komma från Folkhälsomyndigheten, men när man läser noggrannare förstår man av språk och formuleringar att det är påhittat. Att Folkhälsomyndigheten skulle ägna sig åt smittspårning på individnivå stämmer inte heller.

Rickard Stewén, som ser allvarligt på att falska brev skickas, säger vidare att han har full förståelse för att den som får ett sådant här brev kan bli orolig.
– Till dig som fått ett brev vill jag säga att du inte behöver följa instruktionerna i brevet utan ska istället göra en polisanmälan.

Vidare uppges att om det framkommer att en person som konstaterats ha covid-19 har riskerat att smitta andra människor så är det antingen Region Norrbotten eller den smittade personen som meddelar detta. ”I de allra flesta fallen så ringer den smittade eller en smittspårare från Region Norrbotten upp istället för att skicka brev”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.