fbpx

Region Norrbotten varnar för falska brev

Region Norrbotten varnar för falska brev som har skickats ut i Folkhälsomyndighetens namn.

I det falska brevet står det att mottagaren har utsatts för covid-19-smitta, att personen uppmanas stanna inne i sin bostad, samt att Folkhälsomyndigheten snart kommer att ta kontakt med mottagaren.

Folkhälsomyndigheten dementerar dock att de har skickar ut brev till privatpersoner om covid-19.

I ett pressmeddelande säger Rickard Stewén, säkerhetschef inom Region Norrbotten följande:
– När man först ser brevet ser det ut att komma från Folkhälsomyndigheten, men när man läser noggrannare förstår man av språk och formuleringar att det är påhittat. Att Folkhälsomyndigheten skulle ägna sig åt smittspårning på individnivå stämmer inte heller.

Rickard Stewén, som ser allvarligt på att falska brev skickas, säger vidare att han har full förståelse för att den som får ett sådant här brev kan bli orolig.
– Till dig som fått ett brev vill jag säga att du inte behöver följa instruktionerna i brevet utan ska istället göra en polisanmälan.

Vidare uppges att om det framkommer att en person som konstaterats ha covid-19 har riskerat att smitta andra människor så är det antingen Region Norrbotten eller den smittade personen som meddelar detta. ”I de allra flesta fallen så ringer den smittade eller en smittspårare från Region Norrbotten upp istället för att skicka brev”.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.