fbpx

Regionen upphandlar operationer

För att klara vårdköerna som vuxit under pandemin upphandlar Region Norrbotten operationstjänster.

Enligt ett pressmeddelande kan upphandlingar göras för maximalt 500 miljoner kronor till vårdaktörer i Norden och Europa.

– Det är den absolut största satsning regionen någonsin gjort för att på ett samlat sätt kunna korta vårdköer inom operation och komma till rätta med uppskjuten vård på grund av pandemin. Vi vill också få förutsättningar att klara av vårdgarantin på ett bättre sätt inom alla områden, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Upphandlingen gäller operationstjänster inom fem specialistområden: ortopedi, kirurgi, urologi, gynekologi och öron-näsa-hals. Patienter från Norrbotten kommer att få resa till de vårdaktörer regionen tecknar avtal med, i första hand inom Norden, men även andra länder i Europa kan bli aktuella.

– Det beror på vilka vårdaktörer som svarar på upphandlingen och klarar de höga krav som regionen ställer på kvalitet och kapacitet, förklarar Kenneth Backgård.

Region Norrbotten hoppas att upphandlade leverantörer kan börja ta emot patienter senast i slutet av året.

Förutom upphandlingen av operationstjänster fortsätter regionen att samarbeta med lokala vårdgivare för kortare uppdrag och med bemanningsföretag för inhyrd personal.

– Norrbottningarna ska ha en hög tillgänglighet i vården och vi gör många insatser för att klara av vårdgarantin. Tack vare den snart avslutade omställningen så klarar vi av det ekonomiskt, säger Backgård.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN