Regler att tänka på kring svävande lyktor

Många firar jul och nyår med svävande lyktor och raketer. Enligt Luftfartsverket och Transportstyrelsen är det dock viktigt att känna till de regler som finns för att undvika risker, särskilt i närheten av flygplatser.

”Om du planerar att släppa upp svävande lyktor på en plats som ligger inom 10 kilometer från en flygplats (räknat fågelvägen från närmaste banände), måste du kontakta flygplatsen i god tid innan”, skriver Luftfartsverket på sin hemsida.

Vidare uppges att lyktorna kan störa piloter under start och landning, vilket kan påverka flygsäkerheten.

”Tänk på att en flygplats kan ha ändrade öppettider under helgerna, så kontrollera alltid aktuella tider innan du planerar ett uppsläpp”, skriver Luftfartsverket.

I vissa fall krävs tillstånd från Transportstyrelsen. För vanliga fyrverkeripjäser och modellraketer krävs inget tillstånd. Däremot krävs tillstånd om raketerna väger över 500 gram och innehåller metall. Dessutom krävs det tillstånd om man vill släppa upp fler än 50 svävande lyktor vid samma tillfälle, eller släppa upp en eller flera stora svävande lyktor där lyktans höjd är 100 centimeter eller mer.

”Det är tillåtet att släppa upp max 50 lyktor per gång oavsett stigningshöjd. Lyktorna får max vara 100 cm höga”, skriver Tranportstyrelsen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.