fbpx

Rekordår för influensavaccinering

Enligt Region Norrbotten är det ett rekordår för influensavaccinering.

Regionen räknar med att vaccinera över 80 procent av alla som är över 65 år, i annan riskgrupp eller jobbar inom vård och omsorg.

– Tack alla norrbottningar som har lyssnat på vår vädjan om att ni ska vaccinera er. Att så många av er redan har tagit årets vaccin är helt fantastiskt, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Att personer i riskgrupper vaccinerar sig mot influensa uppges vara bra både för individen och för vården som på grund av pandemin är mer ansträngd än vanligt.

I år har Region Norrbotten beställt drygt 53.000 doser influensavaccin, vilket  är betydligt mer än vad som brukar gå åt i länet.

Vaccinationerna startade 3 november och redan har de flesta ur riskgrupperna hunnit vaccinera sig. Nu beställer Region Norrbotten ett par tusen doser till från ett nationellt reservlager.

– Ni som är i riskgrupp och inte hunnit vaccinera er ännu, kom ihåg att göra det. Vi fortsätter att vaccinera så länge det finns doser kvar och har beställt mer eftersom det finns ett så stort intresse, säger Anna Alm Andersson, chef division Närsjukvård Kiruna, Gällivare, Kalix och Piteå.

Förra året vaccinerade sig drygt hälften av alla norrbottningar ur riskgruppen 65 år och äldre.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka