fbpx

Rekordår för influensavaccinering

Enligt Region Norrbotten är det ett rekordår för influensavaccinering.

Regionen räknar med att vaccinera över 80 procent av alla som är över 65 år, i annan riskgrupp eller jobbar inom vård och omsorg.

– Tack alla norrbottningar som har lyssnat på vår vädjan om att ni ska vaccinera er. Att så många av er redan har tagit årets vaccin är helt fantastiskt, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Att personer i riskgrupper vaccinerar sig mot influensa uppges vara bra både för individen och för vården som på grund av pandemin är mer ansträngd än vanligt.

I år har Region Norrbotten beställt drygt 53.000 doser influensavaccin, vilket  är betydligt mer än vad som brukar gå åt i länet.

Vaccinationerna startade 3 november och redan har de flesta ur riskgrupperna hunnit vaccinera sig. Nu beställer Region Norrbotten ett par tusen doser till från ett nationellt reservlager.

– Ni som är i riskgrupp och inte hunnit vaccinera er ännu, kom ihåg att göra det. Vi fortsätter att vaccinera så länge det finns doser kvar och har beställt mer eftersom det finns ett så stort intresse, säger Anna Alm Andersson, chef division Närsjukvård Kiruna, Gällivare, Kalix och Piteå.

Förra året vaccinerade sig drygt hälften av alla norrbottningar ur riskgruppen 65 år och äldre.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.