fbpx

Risk för gräsbrand i snöfria områden

Elda med försiktighet under våren. Fjolårsgräset är torrt och kan lätt fatta eld. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

TORNEDALEN: Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är särskilt stor att bränder lätt uppstår och sprids i torrt fjolårsgräs.

Om du planerar att elda utomhus, håll dig uppdaterad om eventuella eldningsförbud gäller i din kommun och iaktta stor försiktighet vid eldning utomhus.

Under vår och sommarhalvåret kan det vara väldigt torrt i skogen och den som ska elda bör alltid vara vaksam. Länsstyrelsen listar en rad tänkvärda tips inför eldning ute i det fria.

Ta alltid reda på om det är tillåtet att elda och grilla innan du tänder en eld, grilla helst på fasta grillplatser och se till att du har vatten att släcka elden med.

Du tar enkelt reda på hur hög brandrisken är i appen Brandrisk utelänk till annan webbplats och är brandrisken hög så hitta ett alternativ till att elda eller grilla. Ta med en matsäck på utflykten och packa extrakläder som värmer och var försiktig om du ändå väljer att tända en eld. Du själv bär ansvaret om du startar en brand och släng aldrig fimpar i skog och mark, glöden kan tända en brand.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.