Risk för gräsbrand i snöfria områden

Elda med försiktighet under våren. Fjolårsgräset är torrt och kan lätt fatta eld. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

TORNEDALEN: Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är särskilt stor att bränder lätt uppstår och sprids i torrt fjolårsgräs.

Om du planerar att elda utomhus, håll dig uppdaterad om eventuella eldningsförbud gäller i din kommun och iaktta stor försiktighet vid eldning utomhus.

Under vår och sommarhalvåret kan det vara väldigt torrt i skogen och den som ska elda bör alltid vara vaksam. Länsstyrelsen listar en rad tänkvärda tips inför eldning ute i det fria.

Ta alltid reda på om det är tillåtet att elda och grilla innan du tänder en eld, grilla helst på fasta grillplatser och se till att du har vatten att släcka elden med.

Du tar enkelt reda på hur hög brandrisken är i appen Brandrisk utelänk till annan webbplats och är brandrisken hög så hitta ett alternativ till att elda eller grilla. Ta med en matsäck på utflykten och packa extrakläder som värmer och var försiktig om du ändå väljer att tända en eld. Du själv bär ansvaret om du startar en brand och släng aldrig fimpar i skog och mark, glöden kan tända en brand.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Kärlek över stängd gräns

Den stängda gränsen har haft stor påverkan på mångas liv vid svenskfinska gränsen, och idag startar Haparandabladet en artikelserie för att dokumentera vittnesmål från gränsstängningen. Det första vittnesmålet kommer från Olivia Lilleberg och Hussein Naseri.

Elisabeth Holmgren
Hon uppfann brevlådeshopping

När Coronapandemin var ett faktum kunde Elisabeth Holmgren, själv tillhörandes en riskgrupp, inte längre resa runt och sälja kläder. Då föddes hennes idé om brevlådeshopping.

Här är Pajalas nya ridklubb

Nu finns krafter som arbetar för att starta upp en ridklubb och åter öppna stallet samt ett ridhus. HB kan först av alla avslöja att den nya ridklubben ska heta Pajala Hästkraft.

Möt ÖSK:s nye ordförande

Ny ordförande i ÖSK blir Ali Razag, en 27-åring som kom till Sverige för 11 år sedan från Afghanistan och nu är ambulanssjukvårdare och politiskt och fackligt engagerad.