Flera hälsocentraler i Norrbotten rapporterar att patienter som väntar på provsvar för covid-19 eller har tydliga förkylningssymtom besöker vården utan att berätta att de kan vara smittade. Det innebär att både vårdpersonal och andra patienter utsätts för smittrisk.
Problemet finns över hela länet, på både hälsocentraler och sjukhus. Ibland är det patienten själv som har symtom, ibland är det en medföljande person som är sjuk, enligt Region Norrbotten.
– Om du har symtom behöver du bete dig som att du är smittad. Det är det enda sättet att stoppa smittspridningen, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, i ett pressmeddelande.
Personer som väntar på provsvar ska stanna hemma och undvika att träffa personer utanför hemmet. Vid bokade besök i vården eller om man behöver söka vård akut ska man uppge att man väntar på provsvar. Även den som har symtom men inte har lämnat prov för pågående infektion måste berätta det. Besöket kan skjutas upp tills personen är frisk eller genomföras på ett säkert sätt där kontakt med andra personer undviks. Patienter kan få vård, trots symtom på covid-19.
För att minska risken för smittspridning vill Region Norrbotten att enbart patienten som har ett bokat besök eller söker akut vård kommer in i lokalerna. Men barn och personer som är i behov av ledsagare är undantag.
1 kommentar på “Risk för smitta när personer med covid-19 besöker vården”
Om svenska staten skulle prioritera resurser till respektive region, så hade varje person som lämnat test på covid-19 fått svar inom ett dygn. Om någon undrar varför smittan sprids så lätt, är de långa väntetiderna mellan test och provsvar en stor orsak. Det är inte självklart för alla att vara i karantän mellan test och provsvar, särskilt inte om man blir symptomfri innan svar kommer. Det finns exempel på tester som är tagna på måndag och provsvar sent på fredag, andra exempel: test på onsdag och svar på måndag. Men om man vill ha smittan kvar länge, så visst kan man fortsätta snåla med resurser.