fbpx

Så kan du coronatesta dig i Haparanda

Drop in-testning i Haparanda fortsätter som vanligt – att informationen hade försvunnit från hemsidorna berodde på platsbrist. Nu införs också möjlighet till självtestning i Region Norrbotten.

HB har fått frågor om hur man ska gå till väga för att corona-test sig i Haparanda. Detta då informationen på Region Norrbottens hemsida och på hälsocentralens hemsida är bristfällig.

HB konstaterade under måndagen att all information om drop-in-tider i Haparanda hade tagits bort från hemsidorna. Därmed fick Mika Sorvisto, enhetschef på HC, frågan varför och vad som gäller.

Efter att Sorvisto undersökt saken meddelar han att enligt ansvarig för hemsidan var de tvungna att ta bort informationen om drop in för att få plats med informationen om säsongsvaccination. Ansvarig skulle dock vända sig till Teknikakuten och begära mer textutrymme (!).

– Men samma regler gäller som tidigare, det är drop in på tisdagar och onsdagar mellan klockan 13 och 15, säger han och förtydligar att det innebär att man inte bokar någon tid utan att den som har symtom ställer sig i kö på norra sidan (baksidan) av hälsocentralen. Det vill säga där det finns svarta järngrindar.

Sorvisto poängterar att den som inte har symtom inte heller ska komma dit och testa sig. PCR-test, med pinne i näsa/svalg, är bara för de som har symtom.

Den 3 november kör Region Norrbotten igång självtestning av covid-19.

Den som vill testa sig själv kan enligt ett pressmeddelande beställa ett provtagningskit på 1177.se och sedan hämta ut det på Apoteket AB, en provtagningsstation eller få det hemlevererat.

Personen i fråga tar sedan provet själv genom att topsa sig i svalg och näsa, samt lämna ett salivprov.

Provtagningsstationer kommer att finnas tillgängliga runt om i länet och där kan den som har förkylningssymtom komma i egen bil på sin bokade tid och provta sig själv.

Om provtagningskittet ska hämtas ut på Apoteket behöver patienten få hjälp med upphämtning och inlämning av ett friskt ombud.

För de som inte har möjlighet att hämta testet själva kan få det hemlevererat.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.