fbpx

Satsning på universitet och högskolor

Antalet sökande till högskolan i höst har ökat kraftigt. Nu fördelar regeringen resurser till universitet och högskolor så att vårbudgetsatsningen på bristyrken kan fördubblas.

Tillskottet motsvarar ytterligare 1.300 nya permanenta utbildningsplatser. Regeringen fördelar också resurser för en specifik satsning på 1.500 utbildningsplatser för vidareutbildning och livslångt lärande, enligt ett pressmeddelande från utbildningsdepartementet. För att lärosätena ska kunna erbjuda kurser för vidareutbildning och omställning fördelas 130 miljoner kronor till lärosätena som en särskild satsning på livslångt lärande och omställning.

– Till hösten, och de kommande åren, förväntas fler söka sig till högskolan för att påbörja en utbildning eller för att omskola sig och utveckla tidigare kompetens. Coronapandemin slår hårt mot arbetsmarknaden, och vi måste göra allt vi kan för att ge möjligheter till utbildning, omskolning och vidareutbildning, och på det sättet komma starkare ur krisen, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Regeringen satsar också 30 miljoner kronor på korta kurser som nu fördelas till en rad lärosäten, med syfte att möjliggöra utbildning hos yrkesverksamma specialister. Personer som blivit permitterade får då möjlighet att utnyttja permitteringstiden till att vidareutbilda sig.

Tillsammans med tidigare satsningar i vårändringsbudgeten motsvarar de nya satsningarna möjlighet för över 12.000 personer att kunna studera på olika typer av utbildningar under 2020. Resursmässigt tillförs universitet och högskolor cirka 1 miljard kronor 2020 inklusive studiemedel.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN