fbpx

Satsningar på ekologiskt jordbruk ökar i Norrbotten

NORRBOTTEN: Under de senaste tio åren har det ekologiska jordbruket ökat i Norrbotten med drygt 68 procent, vilket motsvarar 1.886 hektar brukad jord. De KRAV-certifierade gårdarna i Sverige har till stor del att göra med den rådande utvecklingen.

Händelsen ses i allmänhet som mycket positiv för de svenska gårdarna. Efterfrågan av produkter där djur har behandlats rättvist och har begränsad klimatpåverkan har ökat under årens gång. Under år 2018 odlades 4.624 hektar av jordbruksmarken i Norrbotten ekologiskt. I jämförelse med år 2009 låg motsvarande andel mark på 2.758 hektar, vilket innebär en ökning på 67,7 procent.

Av hela Sveriges jordbruksmarker är 20,2 procent av dessa ekologiska. Regeringen har som mål att 30 procent av Sveriges jordbruksmarker ska vara ekologiskt odlade till år 2030.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).