fbpx

Skärpta restriktioner väntas i länet efter rekordsmitta

Under fredagsdygnet har  drygt 150 personer i länet konstaterats vara smittade av covid-19. Det är ett rekordhögt antal som registrerats under ett och samma dygn.

– Det ser dystert ut. Cirka 250 personer med covid-19 på två dygn, det gör att vi troligen kommer fördubbla antalet personer med covid-19 den här veckan i jämförelse med förra, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Under Allhelgonahelgen ordnas det mycket fester, inte minst många ungdomsfester, och andra sociala tillställningar – vilket både regeringen och Anders Nystedt avråder från.

– Just nu är det inte läge för fester och socialt umgänge. Vi måste prioritera liv och hälsa istället. På måndag kommer jag ta kontakt med Folkhälsomyndigheten och diskutera läget och eventuella restriktioner i Norrbotten, säger Anders Nystedt.

Just nu vårdas nio personer för covid-19 på länets sjukhus varav tre på intensivvårdsavdelning.

– Jag är väldigt orolig och min känsla är att det nu är som i början av mars. De som är smittade nu är de som kanske behöver sjukvård och intensivvård om en dryg vecka. Ingen som inte direkt varit involverad i intensivvården av Covid-19-patienter kan förstå vad denna vård innebär. Nu måste alla ta sitt ansvar och tänka på sin familj, släkt och medmänniskor, säger Ulf Karlsson, medicinskt ledningsansvarig narkosläkare vid Corona-IVA I Piteå och högst delaktig i vården av Covid-19 patienter som behöver intensivvård.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF