fbpx

Skärpta restriktioner väntas i länet efter rekordsmitta

Under fredagsdygnet har  drygt 150 personer i länet konstaterats vara smittade av covid-19. Det är ett rekordhögt antal som registrerats under ett och samma dygn.

– Det ser dystert ut. Cirka 250 personer med covid-19 på två dygn, det gör att vi troligen kommer fördubbla antalet personer med covid-19 den här veckan i jämförelse med förra, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Under Allhelgonahelgen ordnas det mycket fester, inte minst många ungdomsfester, och andra sociala tillställningar – vilket både regeringen och Anders Nystedt avråder från.

– Just nu är det inte läge för fester och socialt umgänge. Vi måste prioritera liv och hälsa istället. På måndag kommer jag ta kontakt med Folkhälsomyndigheten och diskutera läget och eventuella restriktioner i Norrbotten, säger Anders Nystedt.

Just nu vårdas nio personer för covid-19 på länets sjukhus varav tre på intensivvårdsavdelning.

– Jag är väldigt orolig och min känsla är att det nu är som i början av mars. De som är smittade nu är de som kanske behöver sjukvård och intensivvård om en dryg vecka. Ingen som inte direkt varit involverad i intensivvården av Covid-19-patienter kan förstå vad denna vård innebär. Nu måste alla ta sitt ansvar och tänka på sin familj, släkt och medmänniskor, säger Ulf Karlsson, medicinskt ledningsansvarig narkosläkare vid Corona-IVA I Piteå och högst delaktig i vården av Covid-19 patienter som behöver intensivvård.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN