Jämställdheten tar små kliv framåt, men inte inom alla områden, enligt SCB.
I år fyller SCB:s rapport om jämställdhet ”På tal om kvinnor och män” 40 år. Enligt ett pressmeddelande från statistikmyndigheten SCB har jämställdheten ökat rejält inom flera områden sedan dess. Men utvecklingen går inte åt samma håll i alla delar av samhället.
– I årets utgåva ser vi exempel på hur könsfördelningen blir mer ojämn inom områden där den tidigare varit jämn, säger Anneli Åkerman, utredare på SCB.
Ett sådant område uppges vara makt och inflytande. Ett exempel är de viktiga politiska positionerna som ordförande i riksdagens 15 utskott. Där har man gått från jämn könsfördelning under många år till minskad jämställdhet.
– Efter att Sverige under en lång tid haft en jämn könsfördelning på ordförandeposterna i riksdagens utskott är det nu 20 procent kvinnor och 80 procent män, säger Åkerman.
Arbetslivet är ett område där jämställdheten har ökat under de senaste 40 åren.
– Enligt den första lathunden från 1984 jobbade 41 procent av de anställda kvinnorna och 82 procent av de anställda männen heltid. Motsvarande uppgifter för 2023 visar att 74 procent av kvinnorna och 89 procent av männen arbetade heltid, säger Anneli Åkerman.
Lathunden ”På tal om kvinnor och män” gavs ut för första gången 1984 och kommer ut vartannat år.