SMHI använder drönare i projekt

Mellan den 4 och 10 september genomför SMHI fältarbete i Torneälven. I samband med arbetet genomförs drönarflygningar för att kunna göra mätningar till ett forskningsprojekt.

Drönarflygningarna kommer ska från Övertorneå centralord och sedan cirka 30-40 kilometer uppströms längs älven. Projektet är ett fyraårigt projekt som ”syftar till att utveckla metoder, teknik och användandet av drönare, satelliter och hydrauliska modeller för att beräkna vattennivå och vattenföring”, uppger SMHI.

Förhoppningen är att resultatet kommer underlätta mätningar i svårtillgängliga områden, samt bidra med mätningar som inte har genomförts tidigare.

– Fördelen med att använda drönare är att det innebär en mindre säkerhetsrisk när vi mäter i svårtillgängliga områden. Det här möjliggör också att vi kan mäta i fler områden än vad som tidigare varit möjligt. På så sätt kan vi komplettera de fasta mätstationerna som finns i dagsläget, säger David Gustafsson, forskare i hydrologi på SMHI, i en kommentar.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

40 år av kultur och beslut

I år är det 40 år sedan Folkets hus-föreningen i Pajala grundades, vilket firades under helgen med allt från filmvisning och teater till café och pubkväll med dansgolv. 

”Gränser utan sjukvård”

John Malmström i Muodoslompolo ramlade på en isfläck och bröt lårbenshalsen. Han fick sitta i skuffen till sin bil och vänta i fyra timmar på svensk ambulans. Det trots att det fanns ambulanser och sjukvård i finska Muonio på tio

Populärt att plugga på landets enda skomakarutbildning

Skomakarutbildningen i Hedenäset, som är en del av Utbildning Nords utbud, är så pass populär att det nu är kö för att börja utbildningen. HB gjorde ett besök på Nordisk reparationsskomakare, Sveriges enda skomakarutbildning. 

Unga nöjda med EU-beslut

EU har beslutat att inte höja åldersgränsen för tillstånd att köra A-traktor från 15 till 16 år.