fbpx

SMHI: Röd varning för översvämning i Övertorneå

SMHI utfärdade under fredagen röd varning för översvämning i Övertorneå. En röd varning utfärdas även för höga flöden från där Lainioälven flyter ihop med Torneälven och ner till Pello.

Höga flöden i Torneälven orsakar översvämningar längs vattendraget. Den röda varningen gäller för  Övertorneå och söder om Juokseng och där är det rejält besvärligt.

En röd varning kan innebära att nationellt viktiga vägar översvämmas, i det här fallet riksväg 99 och Finlandsvägen och att framkomlighet kan begränsas på grund av vattendjupet i översvämmade områden. Det innebär även att  byggnader kan drabbas av översvämning.

Röd varning för höga flöden

En röd varning är även utfärdad för höga flöden i Torneälven nedströms sammanflöde med Lainioälven och ner till Pello.

Det är snösmältning i samband med kraftig regn har orsakat väldigt höga flöden.

Detta gör att det råder extremt höga strömhastigheter i vattendragen. Kraftiga flöden som detta uppstår i genomsnitt vart 50:e år eller mer sällan.

Orange varning för höga flöden

I Torneälven från Pello och ner till Haparanda gäller orangevarning för höga flöden. I nedre Muonioälven har det som tidigare i veckan var en gul varning nu höjts till en orange varning för höga flöden. Den or

Det är snösmältning i samband med kraftig regn orsakar de höga flödena. Just nu råder mycket höga strömhastigheter i vattendragen från Saivomuotka ner till sammanflöde med Torneälven.

Flöden av det här slaget som är i Muonioälven uppstår i genomsnitt vart 25:e till 50:e år.

I Kalixälven, Lainioälven och gäller gul varning.

Alla varningarna  gäller tillsvidare. Enligt SMHI:s uppgifter ser den röda varningen i dagsläget ut att hålla i sig till fram emot måndag.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.