fbpx

SMHI: Röd varning för översvämning i Övertorneå

SMHI utfärdade under fredagen röd varning för översvämning i Övertorneå. En röd varning utfärdas även för höga flöden från där Lainioälven flyter ihop med Torneälven och ner till Pello.

Höga flöden i Torneälven orsakar översvämningar längs vattendraget. Den röda varningen gäller för  Övertorneå och söder om Juokseng och där är det rejält besvärligt.

En röd varning kan innebära att nationellt viktiga vägar översvämmas, i det här fallet riksväg 99 och Finlandsvägen och att framkomlighet kan begränsas på grund av vattendjupet i översvämmade områden. Det innebär även att  byggnader kan drabbas av översvämning.

Röd varning för höga flöden

En röd varning är även utfärdad för höga flöden i Torneälven nedströms sammanflöde med Lainioälven och ner till Pello.

Det är snösmältning i samband med kraftig regn har orsakat väldigt höga flöden.

Detta gör att det råder extremt höga strömhastigheter i vattendragen. Kraftiga flöden som detta uppstår i genomsnitt vart 50:e år eller mer sällan.

Orange varning för höga flöden

I Torneälven från Pello och ner till Haparanda gäller orangevarning för höga flöden. I nedre Muonioälven har det som tidigare i veckan var en gul varning nu höjts till en orange varning för höga flöden. Den or

Det är snösmältning i samband med kraftig regn orsakar de höga flödena. Just nu råder mycket höga strömhastigheter i vattendragen från Saivomuotka ner till sammanflöde med Torneälven.

Flöden av det här slaget som är i Muonioälven uppstår i genomsnitt vart 25:e till 50:e år.

I Kalixälven, Lainioälven och gäller gul varning.

Alla varningarna  gäller tillsvidare. Enligt SMHI:s uppgifter ser den röda varningen i dagsläget ut att hålla i sig till fram emot måndag.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.