fbpx

Smittspridningen kan plana ut under juli och augusti

Vaccinationskampanjen i Norrbotten är just nu i fas 3 och i den inkluderas alla över 18 år och äldre som ingår i riskfaktor. Inom kort inleds fas 4. 

Vaccinationskampanjen i Norrbotten har pågått omkring fem månader. Förra veckan hade 80.000 personer i Norrbotten fått minst en dos vaccin och 18.000 Norrbottningar har fått två doser. I takt med vaccinationen så väntas smittspridningen också sjunka. Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag tagit fram nya scenarier för smittspridning av viruset som orsakar covid-19, scenarier som pekar på en minskning till låga nivåer under juli och augusti. Men det förutsätter att människors kontakter ligger kvar på samma nivåer som under våren, och att vaccinationerna fortgår som planerat.

– Även om fler och fler vaccineras så har det inte hunnit ge effekt i hela befolkningen. Våra scenarier pekar på att vi måste fortsätta att begränsa våra kontakter, hålla avstånd och följa rekommendationerna för att smittspridningen ska minska fort som möjligt. Om vi utgår från att kontakterna hålls på en liknande nivå som under våren, så ser vi att smittspridningen kan minska till låga nivåer under juli och augusti, säger generaldirektör Johan Carlson, i ett pressmeddelande.

Trots att smittspridningen väntas sjunka kraftigt i juli och augusti så väntas den inte försvinna helt. Det finns risk för nya utbrott under hösten, eftersom att viss smittspridning troligen kan florera bland ovaccinerade grupper i befolkningen.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN