fbpx

Snabbare lagföring med ny metod

Ny arbetsmetod inom polisen ger snabbare lagföring vid enklare brott.

När polisen uppdagar ett brott gör de klart utredningen på plats och ger den misstänkte direkt en preliminär tid för rättegång.

Den främsta vinsten uppges vara att  polisens utredare kan fokusera på allvarligare brottslighet.

I polisregion Nord har lokalpolisområdena Luleå, Boden och Piteå Älvdal i samarbete med åklagarkammar och Luleå tingsrätt varit först med att testa metoden, som till årsskiftet införs på flera orter.

De vanligast förekommande brotten som gått i snabbspåret har varit narkotikabrott genom eget bruk, olovlig körning och rattfylleri.

— Tiden som ärendet ligger hos polisen kortas och en huvudförhandling kan normalt hållas mellan 2-6 veckor från polisingripandet, snittet ligger idag på drygt fem veckor, säger Viktoria Enberg, som varit införandeansvarig för projektet i Norrbotten.

Arbetssättet har även gett kvalitetsvinster, särskilt i Norrbotten. Kompletteringsgraden, alltså den andel fall där åklagaren vill ha in ytterligare uppgifter, har varit i snitt 3,8 procent. En avsevärd förbättring i förhållande till tidigare kompletteringsgrad som i landet i snitt legat runt 20 procent.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Lyckat botemedel mot stillasittande

Cykling, kultur och historia visade sig vara en lyckosam kombination som drog många till evenemanget på Aunesgården. 

Tio år av stolthet i Pajala ska firas

Det är tio år sedan Tornedalen Pride såg dagens ljus. Detta ska firas rejält under marknadsveckan med nostalgisk klubbkväll, parad och andra aktiviteter. ”Vi ska fira och minnas var det startade ifrån”, säger projektledaren Rebecka Digervall. 

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.