fbpx

Snabbare lagföring med ny metod

Ny arbetsmetod inom polisen ger snabbare lagföring vid enklare brott.

När polisen uppdagar ett brott gör de klart utredningen på plats och ger den misstänkte direkt en preliminär tid för rättegång.

Den främsta vinsten uppges vara att  polisens utredare kan fokusera på allvarligare brottslighet.

I polisregion Nord har lokalpolisområdena Luleå, Boden och Piteå Älvdal i samarbete med åklagarkammar och Luleå tingsrätt varit först med att testa metoden, som till årsskiftet införs på flera orter.

De vanligast förekommande brotten som gått i snabbspåret har varit narkotikabrott genom eget bruk, olovlig körning och rattfylleri.

— Tiden som ärendet ligger hos polisen kortas och en huvudförhandling kan normalt hållas mellan 2-6 veckor från polisingripandet, snittet ligger idag på drygt fem veckor, säger Viktoria Enberg, som varit införandeansvarig för projektet i Norrbotten.

Arbetssättet har även gett kvalitetsvinster, särskilt i Norrbotten. Kompletteringsgraden, alltså den andel fall där åklagaren vill ha in ytterligare uppgifter, har varit i snitt 3,8 procent. En avsevärd förbättring i förhållande till tidigare kompletteringsgrad som i landet i snitt legat runt 20 procent.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.