fbpx

Snart går vi in i rötmånaden

I slutet av juli inträffar rötmånaden, en period där det är extra viktigt att tänka på att hantera maten rätt.

Livsmedelsverket ger tips kring kyla och god hygien.

När det gäller att hålla kylan rekommenderas man använda kylväska med frysta kylklampar när man handlar. Vidare bör man se till att kylskåpsvaror inte blir stående framme på köksbordet. Om det blev rester över kan dessa kylas snabbt i vattenbad för att sedan läggas in i kylen eller frysen direkt.

När det gäller hygien är det viktigt att tvätta händerna noga innan matlagning. Knivar och skärbrädor ska diskas noga när en skurit rått kött eller kyckling samt använda olika skärbrädor till kött och grönsaker. Är man på utflykt eller grillning utan tillgång till vatten för handtvätt, då kan man använda handsprit eller våtservetter.

Utöver tips om hur man håller kylan och hygien uppmanas man även planera för att undvika matsvinn. Bland annat bör man tänka kortsiktigt genom att planera ens vecka och inte köpa mer mat än man behöver.

– Våga lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Detta gäller så länge maten har förvarats rätt och man inte tillhör en riskgrupp.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger