fbpx

Stafettfilm från söder till norr där Pajala deltar

Nästa vecka drar Stockholms filmfestival Junior igång, samtidigt arrangeras även projektet Stafettfilmen igen tillsammans med barn i hela Sverige – däribland Pajala centralskola.

Det var under pandemin som Stafettfilmen startades. Enligt Stockholms filmfestival Junior var projektet ett försök att skapa ”mer kontakt med varandra när vi inte fick träffas.”

I korta drag går Stafettfilmen ut på att olika skolklasser i Sverige hjälps åt att spela in delar av ett och samma manus, där filmens handling lämnas över ”likt en stafettpinne” från skola till skola. Reslutatet blir en film ”som berättas genom Sverige – från norr till söder”.

Temat för årets Stafettfilm är ”Artificiell intelligens: sant eller falskt?”, ett ämne som Stockholms filmfestival junior beskriver som ett aktuellt ämne på grund av den pågående diskussionen kring AI och autenticitet.
”Detta i takt med att barn och unga allt mer använder sig av AI-verktyg och filter såsom ChatGPT och DeepFake”, skriver festivalen.

Åtta skolor, från norr till söder, har valts ut att delta i årets Stafettfilm. Ljungarumsskolan (Jönköping), Fårösundsskolan (Gotland), Centralskolan (Pajala), Volgsjö skola (Vilhelmina), Flyingeskolan (Eslöv), Norrmalmskolan (Piteå), Linblomman (Umeå) och Karlshovsskolan (Norrköping) är de skolorna i landet som har valts ut.

Stafettfilmen går att se på Stockholm filmfestival Juniors hemsida från och med den 8 april. Festivalen, som arrangeras mellan 8 och 14 april, är en del av Stockholm Internationella Filmfestival som arrangeras i november.

FAKTA
Synopsis för årets stafettfilm: ”Sanningen” är berättelsen om fyra vänner som under en kvarsittning möter AI:n Alex. Alex drar in barnen i ett äventyr på skolan i jakten på en hemlighet som Rektor Harry har hållit gömd alldeles för länge…
Källa: Stockholm Filmfestival Junior

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.