fbpx

Stegrande priser på bostadsmarknaden

De senaste tre månaderna har villapriserna i Norrbotten stigit med 5 procent. Bostadsrättspriserna har stigit med 9 procent, vilket är tredje mest i landet.

De färska siffrorna kommer från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

– På större bostäder och fritidshus är det fortsatt extremt hög efterfrågan, hemester och hemarbete gör att många ser över sitt boende. Försäljningar sker oftare före ordinarie visning och priserna stiger. Med låga räntor och begränsat utbud kommer trenden att hålla i sig, om inte ännu skarpare restriktioner införs eller konjunkturen tydligt försämras, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, enligt ett pressmeddelande.

Norrbotten har bostadsrättspriserna stigit med 9 procent de senaste tre månaderna, vilket är tredje mest i landet. Under samma period har villapriserna visat på en uppgång med 5 procent. Under samma period har bostadsrättspriserna i riket ökat med 6 procent och villapriserna har gått upp 5 procent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Stegrande priser på bostadsmarknaden

  1. Hur ska man se på prisuppgången på bostäder? Jag ser det som att kronan försvagats och att svensken behöver allt mer kronor för att köpa någonting. Jag kan inte se att Sverige på något sätt går framåt i utveckling som kunde försvara bostadspriserna som går upp. Har man Euro eller kinesiska pengar i börsen så kan man göra fina affärer i Sverige. Jag tror inte att Magdalena Andersson kan låta sedelpressarna gå dygnet runt i all evig tid. Det brukar komma en justering vare sig man vill det eller inte. Svensken är ett av världens mest skuldsatta folk. Svensken är egentligen fattig jämfört med en som bor i Uganda.

  2. Det ligger i mäklarens intresse att priserna ökar. Går luften ur marknaden med ett större prisfall har det historiskt visat sig att mäklarna får mycket färre uppdrag, och utan uppdrag har de inget arbete. Däremot skiljer sig marknaden när man delar in den i mindre områden. I Haparanda finns idag ingen bostadsbrist och då nästan en tredjedel av invånarna är ålderspensionärer och äldre blir det högst sannolikt ett kraftigt bostadsöverskott. En ålderspensionär som avlider lämnar inte efter sig ett vakant jobb som någon utifrån kan flytta hit och besätta. Det betyder att antalet invånare i Haparanda kommer att sjunka, men bostäderna finns kvar med allt färre spekulanter. Det här är inget unikt fenomen som endast kommer att drabba Haparanda utan situationen är liknande i många andra små kommuner.

  3. Goda nyheter är detta givetvis om man äger en fastighet och ska till och sälja MEN nu är det så att mäklarna trycker NER priserna för att kunna casha in det fasta arvodet på ca 30-35.000kr som de är garanterade i arvode för varje försäljning. Mäklarna bryr sig inte vad säljaren får för fastigheten överhuvudtaget. Folk måste ha bra välbetalda jobb och sparad slant på banken för att kunna köpa sitt boende idag. Bankerna behöver både hängslen och livrem för att låna ut pengar. Resultatet är att hyra. Fundera på varför hyresrätter är svindyra kontra villor i Haparanda? Svar mäklarna dumpar priserna.

    • Nu vet jag inte hur alla mäklare i Happis fungerar. Men vissa mäklare får även sin provision av försäljningspriset en viss %.

      Såklart det är dyrare att hyra! I hyreshus behöver ju du som bor inte göra något underhåll. Det är väl klart fastighetsägaren tar betalt i form av hyra för sina lån, fastighetsunderhåll mm och skall dessutom göra en vinst på det!

      Märkligt vore det ju annars om det var billigare att hyra. Då skulle ju ingen vilja äga något!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger