fbpx

Stor spridning av RS-virus

På grund av stor spridning av RS-virus uppmanas familjer med småbarn vara extra försiktiga.

I ett pressmeddelande från Region Norrbotten uppges att många just nu insjuknar i RS-infektioner, och att sjukdomen kan vara farlig för de minsta barnen. Därför är rådet att familjer med små barn bör undvika miljöer med många människor.

Men även äldre och personer med nedsatt hjärt-/lungfunktion eller nedsatt immunförsvar kan bli svårt sjuka av RS-viruset.

– Även om covid-19 minskar så ökar RS-viruset dramatiskt och vi är övertygade om att det kommer nå Norrbotten snart. RS smittar mycket lätt och årets RS-säsong är mer allvarlig än på mycket länge, säger Hilda Hassler, verksamhetschef för barnmedicin på Sunderby sjukhus.

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus, och smittar lätt. De flesta barn blir smittade någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret.

Vanliga symtom på RS-infektion uppges vara: snuva, ofta med segt slem, hosta, feber, irriterade och röda ögon samt väsande och pipande andning

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF