fbpx

Uppdaterad: Klass 1-varnar för stora mängder regn

SMHI varnar för stora mängder regnvatten i både kust- och inlandet i Norrbottens län, något som väntas pågå till natten mot fredag.

Enligt klass 1-varningen väntas regnmängder om minst 35 mm inom loppet av tolv timmar, vilket ökar risken för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

Om prognosen ändras till ett ännu kraftigare regn med 70 mm eller mer inom 24 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass, uppger SMHI.

 

Uppdatering 14:30: SMHI har även gått ut med en klass 1-varning om höga vattenflöden i Torne älv ned till sammanflödet av Lainio och Tärendö älvar. Orsaken uppges var de senaste dagarnas ihållande regnande.

Detta beräknas hålla i sig från torsdag fram till vecka 31. Enligt varningsdefinitionen kan mindre översvämningsproblem uppstå.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.