fbpx

Tillökning i ordförrådet 2020

I Språkrådets och Språktidningens årliga nyordslista har omkring hälften av orden anknytning till coronapandemin.
Nyordslistan 2020 innehåller 39 ord som har myntats eller blivit vanligare under året. Alla ord är inte helt nya. Att de ändå finns med i listan beror på att användningen har ökat under 2020. Orden i listan säger något både om det gångna året och om språkliga trender. De visar aktuella ord och mönster för hur nya ord bildas i svenskan. Bland orden som kopplas till pandemin hittar vi bland annat coronaanpassa som innebär att vidta förebyggande åtgärder för att följa restriktioner med syftet att minimera risken för spridning av coronaviruset. Coronahälsning som är den hälsningsgest med armbågen som uppkommit under coronapandemin. Även ordet som vi nu är mer än väl bekanta med, covid-19 var i början av året ett nytt ord men som vi nu vet syftar till infektionssjukdomen.
Bland de andra orden på listan hittar vi bland annat cirkulent. Det syftar till en person som ägnar sig åt hållbar konsumtion, företrädesvis genom återvinning. Ordet boomer är också välanvänt på sociala medier främst. En boomer är en person i medelåldern eller äldre. Uttrycket används pejorativt av yngre personer för att symbolisera hur hopplöst passé den äldre generationen är.
Andra ord på listan är bland annat förnedringsrån, hobbyepidemiolog, kanskeman, klustersmitta, superspridare och R-tal, som symboliserar genomsnittligt tal som visar hur många personer som smittas av en redan smittad person.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower.