fbpx

Tillökning i ordförrådet 2020

I Språkrådets och Språktidningens årliga nyordslista har omkring hälften av orden anknytning till coronapandemin.
Nyordslistan 2020 innehåller 39 ord som har myntats eller blivit vanligare under året. Alla ord är inte helt nya. Att de ändå finns med i listan beror på att användningen har ökat under 2020. Orden i listan säger något både om det gångna året och om språkliga trender. De visar aktuella ord och mönster för hur nya ord bildas i svenskan. Bland orden som kopplas till pandemin hittar vi bland annat coronaanpassa som innebär att vidta förebyggande åtgärder för att följa restriktioner med syftet att minimera risken för spridning av coronaviruset. Coronahälsning som är den hälsningsgest med armbågen som uppkommit under coronapandemin. Även ordet som vi nu är mer än väl bekanta med, covid-19 var i början av året ett nytt ord men som vi nu vet syftar till infektionssjukdomen.
Bland de andra orden på listan hittar vi bland annat cirkulent. Det syftar till en person som ägnar sig åt hållbar konsumtion, företrädesvis genom återvinning. Ordet boomer är också välanvänt på sociala medier främst. En boomer är en person i medelåldern eller äldre. Uttrycket används pejorativt av yngre personer för att symbolisera hur hopplöst passé den äldre generationen är.
Andra ord på listan är bland annat förnedringsrån, hobbyepidemiolog, kanskeman, klustersmitta, superspridare och R-tal, som symboliserar genomsnittligt tal som visar hur många personer som smittas av en redan smittad person.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF