fbpx

Studie: Unga övertalas att ta nakenbilder

Polis varnar om droger. Foto: Anneli Sundbom

Sexuella handlingar och nakenbilder mot betalning är relativt vanligt bland barn och unga. Det visar en studie som länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen gjort.

Länsstyrelserna i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten har gjort en intervjustudie i respektive län. Studien ”Ibland kan det vara mot betalning, och ibland kan det vara mot tjat”, fokuserar på kommersiell sexuell exploatering bland målgruppen barn och unga upp till 25 år i norra Sverige 2023. Syftet med studien är att ge kunskapsunderlag till de som arbetar med ungdomar.

Intervjuer har gjorts med yrkesverksamma inom socialtjänst, polis, elevhälsa, ungdomsmottagningar och tjejjourer som på olika sätt möter barn och unga. Studien visar att kunskapen om sexuell exploatering är väldigt varierande. De som inte hade fokus på att ge utsatta stöd, missade oftast förekomsten.

– Mörkertalet är stort och att vi måste fortsatt arbeta för att öka identifieringen av utsatta, säger Sara Avander, utvecklingsledare vid Länsstyrelsen Norrbotten på Länsstyrelsens hemsida.

Kartläggningen visar att under en knapp tvåårsperiod har det upprättats 52 brottsanmälningar gällande utnyttjande av barn under 18 år för sexuell posering i Norrbotten och att det förekommer i alla län, fysiskt i hem, på fester, fritidsgårdar, offentliga toaletter och hotellrum, men även digitalt, i stort sett i alla sammanhang där barn och unga interagerar.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN