fbpx

Uppdaterar screeningprogram för livmoderhalscancer

Socialstyrelsen uppdaterar screeningprogrammet för att upptäcka livmoderhalscancer.

En av nyheterna är att tiden mellan screeningtillfällena för åldersgruppen 23-49 år förlängs från tre till fem år. För kvinnor i åldern 50-64 gäller som tidigare att man blir kallad vart sjunde år. Möjligheten till självprovtagning, som infördes tillfälligt under pandemin för att inte halka på efterkälken med screeningen blir permanent. Det är första gången som Socialstyrelsen uppdaterar något av sina screeningprogram och det görs med hänsyn till att kunskapsläget förändrats. – Självprovtagning är ju betydligt mindre komplicerat eftersom man kan ta provet själv hemma. Det minskar förhoppningsvis hindret att ta sig iväg till en barnmorskemottagning för att göra testet, vilket i sin tur skulle innebära att fler förändringar kan upptäckas i tid, säger Malin Berggrund, projektledare för screeningprogrammet.
Den så kallade självprovtagningen har enligt ny forskning visat sig vara lika bra, trygg och säker som den som utförs hos en barnmorska. De som vill eller har behov av att en barnmorska utför provet har fortfarande möjlighet till det. Fram till och med den 10 januari nästa år finns möjlighet att komma in med synpunkter på rekommendationerna till Socialstyrelsen. Slutversionen beräknas vara klar i början av 2022.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sjöräddningen planerar etablering i skärgården

Sjöräddningen planerar att etablera sin verksamhet permanent i Haparanda-Kalix skärgård. Och redan nästa sommar kan en räddningsbåt finnas på plats i Kalix för att en frivillig besättning ska kunna övas och senare etableras som sjöräddare.

Sveriges bästa skolkommun

För andra året i rad har Lärarförbundet rankat Övertorneå till Sveriges bästa skolkommun. Pajala klättar rejält och placeras som etta när det gäller lärartäthet. Haparanda tappar däremot placeringar.

HB presenterar: Värmeverket och jakten på den försvunna skatten

HB avslöjade 1 juni i år att VD Pär Gabrielsson vid Haparanda Värmeverk AB var engagerad som konsult i strid med lagen. Det gav snabbt resultat. Redan 4 juni begärde Värmeverket att få komma in med en självrättelse till Skatteverket. Det har lett till en omfattande skatt(e)jakt med målet minsta möjliga skatt för alla inblandade.