Barn och unga behöver äta mer hälsosamt, enligt färsk undersökning.
På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket undersökt hur samhället kan främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga. Rapporten visar att barn och unga behöver äta mer hälsosamt. Det innebär att konsumera mer frukt, grönsaker, fullkorn och fisk. Och samtidigt minska på intaget av salt, rött kött, charkprodukter samt energitäta och näringsfattiga livsmedel, så som godis, glass och snacks.
– Allt fler barn och unga har övervikt eller obesitas, och matvanorna är en bidragande faktor. Matvanorna kan även bidra till insjuknande i diabetes typ 2, frätskador på tänder och minskat psykiskt välbefinnande. Hälsoproblem i barndomen kan kvarstå i vuxen ålder. Det är viktigt att främja goda matvanor för barn, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell, i ett pressmeddelande.
Åtgärder som Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket förslår till regeringen är bland annat:
• Utred förutsättningarna för att begränsa marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel som barn och unga exponeras för i alla mediekanaler.
• Utred hur alla skattefinansierade måltider som når barn och unga ska bli näringsriktiga och hållbara.
• Inrätta ett nationellt kompetenscenter för barns matmiljöer och dess påverkan på barns och ungas livsmedelskonsumtion och hälsa.
• Ge offentliga aktörer ansvar för att ta fram och implementera strategier för hållbara och hälsofrämjande matmiljöer.
Enligt barnkonventionen ska alla barn ha tillgång till näringsrik mat varje dag. Det ingår i deras rätt till bästa möjliga hälsa och utveckling.