fbpx

Utredning tillsätts om tandvårdsreform

Regeringen vill förstärka tandvårdens högkostnadsskydd så att den mer liknar skyddet i övrig vård.

I fredags presenterade socialminister Jakob Forssmed att en utredning kring en ny tandvårdsreform har tillsatts, enligt Tidöavtalet, och att den ska analysera och lämna förslag som stärker tandvårdens högkostnadsskydd.

– Det är viktigt att tandvårdens resurser används till de patienter som har störst behov av tandvård. Därför ska utredningen prioritera äldre personer med sämst munhälsa, sa Jakob Forssmed.

I ett pressmeddelande betonar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje vikten av en god munhälsa och god tuggförmåga för livskvaliteten,”för att kunna äta och för talförmågan, i synnerhet för äldre”.

Regeringens ambition är att de ekonomiska särreglerna för asylsökande och vissa personer utan uppehållstillstånd ska tas bort. Syftet uppges vara att all tandvård för berörda grupper i första hand ska finansieras av individerna själva.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober 2024.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.