fbpx

Vaccinering med Astra Zeneca återupptas

Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen att vaccinering med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 kan återupptas. 

I ett pressmeddelande uppges att vaccinet kan åter börja användas i Sverige för att skydda personer som är 65 år och äldre mot sjukdomen. Men för yngre personer rekommenderas fortsatt paus.

”Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har slagit fast att nyttan med vaccinet från Astra Zeneca är större än riskerna. Det går dock inte att utesluta att vissa sällsynta fall av allvarliga biverkningar kan ha koppling till vaccinet. Dessa misstänkta fall har dock hittills enbart rapporterats bland yngre personer, inte hos någon som är över 65 enligt den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och svenska Läkemedelsverket”.

FHM har beslutat att rekommendera landets regioner fortsatt paus för användandet av Astra Zenecas vaccin bland personer under 65 år, tills vidare och i avvaktan på mer data kring säkerheten för de åldrarna.

Johan Carlson, generaldirektör vid FHM, uppger att bakgrunden till att de häver pausen för personer över 65 år är för att de inte har sett risk för de sällsynta och allvarliga biverkningarna  hos äldre.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN