fbpx

Vård av äldre får specialistutbildning

Med start hösten 2023 finns möjlighet för sjuksköterskor att specialisera sig inom området vård av äldre. 

Norrbotten har många äldre och allt fler som är i behov av stöd och vård. Andelen äldre i befolkningen ökar. Därför återupptar Luleå tekniska universitet, LTU, en nygammal utbildning.

Karin Zingmark är professor i omvårdnad vid  LTU och och initiativtagare till det nya programmet, specialistsjuksköterska för vård av äldre.

Enligt Zingmark har äldre rätt att få specialiserat stöd för att främja sin hälsa och få skräddarsydda vårdinsatser vid sjukdom och för det krävs samverkan mellan alla aktörer. Specialistutbildade sjuksköterskor har en viktig roll. ”Ett samhälle med en allt äldre befolkning behöver specialiserad kompetens som främjar hälsa och vård bland äldre personer och deras närstående.”, skriver LTU på sin hemsida.

LTU har haft utbildningen tidigare  men den pausades 2016. Nu är det dags för omstart. Denna gång är utbildningen helt i LTU:s regi.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Döda” Northland-aktier kan ge återvunna pengar

De som äger Northland-aktier och andra värdepapper köpta under en viss period kan få återvinning på sina ”döda” aktier. Två före detta Northland-chefer har gått med på att betala skadestånd på 80 miljoner kronor till före detta aktieägare, även i Tornedalen.

Haparandatrion som säkrade guldet

Norrbotten vann en historisk TV-puckseger i finalmatchen mot Stockholm Syd. Haparandaspelaren och lagkaptenen Vilmer Tammilehto, som brutit nyckelbenet, fick hjälp av sin lagkamrat att lyfta TV-puckspokalen som är för tung för en hand.

Kulturell orgie i hippt polcirkelland

Tornedalsteaterns multiföreställning Pohjoinen-Davvi-Nord får publiken att häpna. Det är en minst sagt flexibel ensemble som löser upp tidsplan och identitetslager.