Vårfloden 2024 ser ut att bli betydligt beskedligare än 2023 är SMHI:s besked under söndagen.
Under söndagen gick SMHI ut med gul varning för höga flöden i Torneälven, men enligt SMHI ser vårfloden inte ut att bli som förra året med den problematik som var då.
– Förra året var det väldigt extremt i Torneälven. Vi var uppe på röd nivå och hade det näst högsta flödet som någonsin har mätts upp i Sverige, säger Hugo Rudebeck, vakthavande hydrolog på SMHI.
Trots att prognosen ser ut bättre än fjolåret kvarstår förstås risk för att det blir översvämmat lokalt även i år.
I Haparanda beräknas vårfloden kulminera på gul nivå, ganska nära orange nivå, preliminärt på onsdag den 22 maj. Kulmen i Pajala och Övertorneå kan nås en eller ett par dagar innan dess men fördröjningen kan vara mindre än vanligt.
– En tendens vi har sett att kulmen sker lite mer samtidigt överallt i år. Snösmältning sker överallt och vi har ingen nederbörd, men det kan bli någon dags fördröjning för kulmen för vattnet ska ändå ta sig ner för älven, säger Hugo Rudebeck.
Vattennivån i älven har stigit under natten, i Övertorneå minst med en halv meter de senaste dygnen, men förutom en avstängd vägsträcka på väg 856 är läget under kontroll.
– Vägen till Finland är farbar än, det är cirka 20 centimeter kvar upp till vägen. Det brukar komma upp vatten på vägen, men det behöver inte stängas av varje år. Det kan fuktas lite på ena vägbanan, i fjol forsade det över vägbanan. Vi får se vad som händer, vi vet inte hur mycket som kommer uppifrån, det är frågan, säger Övertorneås räddningschef Roland Mäki.
Kan inte ropa hej än
I Haparanda är ökningen av vattenflödet blygsamt än så länge.
– Det ser ganska bra ut just nu, vi är inte i närheten av förra årets flöden. Vi har en stigning på ungefär åtta centimeter på det senaste dygnet, säger Haparandas räddningschef Fredrik Wuopio som ändå poängtera att det inte går att lova någonting.
Han berättar att en stor ispropp i Pajala kommun släppte under torsdagen vilket kan ha påverkat SMHI:s prognos för vårfloden.
– Vi tror inte att prognosen från i fredags stämmer riktigt på grund av det. Mätutrustningen har reagerat på proppen i Pajala. Det gör att det såg värre ut än det kommer att bli, säger Fredrik Wuopio.
Räddningschefen säger att alla tagit lärdom från förra året, räddningstjänst, Trafikverket och SMHI. Väderinstitutet har ett nytt system för mätning till detta år.
– Vi försöker alla att lära oss av tidigare år, just nu är idag är alla ganska lugna, konstaterar Haparandas räddningschef.
Enda åtgärden som hittills behövts i Haparanda är stängningen av promenadstråket längs Torneälven. Räddningstjänsten beslutade att spärra av sträckan under järnvägsbron vid 20.30-tiden på lördagskvällen där älven brett ut sig över gångbanan.
HB sökte även räddningschefen i Pajala för att få en lägesbild. Tyvärr fick vi ingen kontakt men HB gör nya försök under måndagen.
UPPDATERING måndag 08:54
Under måndagsmorgonen säger Juha Pasma, räddningschef i Pajala kommun, att det i Pajala kommun än så länge är lugnt.
– Nu på morgonen kollade jag några lokala mätpunkter, och där var det inte alls någon fara på taket jämfört med förra året, säger Juha Passa till HB.
För övre Torneälven från Vittangi till Pajala är det SMHI:s gul varning som gäller från söndagen den 19 maj och tills vidare.
– Det är mest fokus nu på att fortsätta bevaka vattenflödet och stötta kollegorna nedströms i Övertorneå och Haparanda, säger Juha Pasma.