fbpx

Vattnet fortsätter stiga i Torneälven

Hemtjänsten i Övertorneå kommun påverkas än så länge inte av de höga vattenflödena framför allt kring Juoksengi.
I nuläget påverkas inte hemtjänst och andra viktiga samhällsfunktioner, men vattnet fortsätter stiga i Torneälv ända ner till Haparanda. Enligt SMHI är det ännu oklart när det vänder och trycket som vårfloden skapar avtar, om det blir på måndag enligt deras prognos eller om det sker redan under helgen.
Övertorneå kommun uppmanar anhöriga till personer med hemtjänst och hemsjukvård i översvämningsdrabbade områden att hålla lite extra kontakt med era närstående under kommande dagar. Om vägar svämmas över kan hemtjänst och hemsjukvård ha svårt att komma fram i vanlig tid.

– Att ha anhöriga i närheten är en stor trygghet för många när läget är osäkert, skriver kommunen på hemsidan.

Antalet avstängda vägar har ökat, igår kväll vid 23-tiden gällde följande:
• Väg 855 från Övre Kuivakangas till Rantajärvi avstängd i båda riktningarna
• Väg 856 från Juoksengi Kyrka till Mäntyvaara avstängd i båda riktningarna
• Väg 99 från Niskanpää N till Juoksengi avstängd i båda riktningarna
• Väg 98 från Matarengi till Riksgräns SE/FI vid Övertorneå avstängd i båda riktningarna.

Busslinjer som påverkas av vägavstängning är enligt Länstrafiken i Norrbotten följande:
som går längs med väg 99 från Niskanpää till Juoksengi är inställda i båda riktningarna tillsvidare.

• Linje 362
•Linje 53
•Linje 54

Sedan fredag är  Juoksengi drabbat av översvämningar och VA-systemet påverkas av det höga hastiga vattenflödet. Tekniska avdelningen arbetade febrilt under fredagen med att proppa igen VA-rör för att försöka minimera skadorna av översvämningen i Juoksengi.

Kommunen uppmanar alla boende att hålla källare och avlopp under uppsikt och använda toalett och dusch så lite som möjligt för att minimera risken för översvämning i bostaden. Tekniska avdelningen arbetade under fredagen med att stänga av huvudstammen för att undvika översvämningar hos boende.
Har du som boende kunskap och möjlighet att proppa igen toalett + avlopp rekommenderar kommunen att du gör det. Läs mer om hur du går tillväga finns på kommunens hemsida: overtornea.se/hogafloden

Dricksvattnet påverkas inte av de höga vattenflödena.

Övertorneå kommun informerar löpande på sin hemsida, i sociala medier och i lokalradion om utvecklingen med de höga vattenflödena, eventuell samhällspåverkan och vägavstängningar.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.