fbpx

Vattnet fortsätter stiga i Torneälven

Hemtjänsten i Övertorneå kommun påverkas än så länge inte av de höga vattenflödena framför allt kring Juoksengi.
I nuläget påverkas inte hemtjänst och andra viktiga samhällsfunktioner, men vattnet fortsätter stiga i Torneälv ända ner till Haparanda. Enligt SMHI är det ännu oklart när det vänder och trycket som vårfloden skapar avtar, om det blir på måndag enligt deras prognos eller om det sker redan under helgen.
Övertorneå kommun uppmanar anhöriga till personer med hemtjänst och hemsjukvård i översvämningsdrabbade områden att hålla lite extra kontakt med era närstående under kommande dagar. Om vägar svämmas över kan hemtjänst och hemsjukvård ha svårt att komma fram i vanlig tid.

– Att ha anhöriga i närheten är en stor trygghet för många när läget är osäkert, skriver kommunen på hemsidan.

Antalet avstängda vägar har ökat, igår kväll vid 23-tiden gällde följande:
• Väg 855 från Övre Kuivakangas till Rantajärvi avstängd i båda riktningarna
• Väg 856 från Juoksengi Kyrka till Mäntyvaara avstängd i båda riktningarna
• Väg 99 från Niskanpää N till Juoksengi avstängd i båda riktningarna
• Väg 98 från Matarengi till Riksgräns SE/FI vid Övertorneå avstängd i båda riktningarna.

Busslinjer som påverkas av vägavstängning är enligt Länstrafiken i Norrbotten följande:
som går längs med väg 99 från Niskanpää till Juoksengi är inställda i båda riktningarna tillsvidare.

• Linje 362
•Linje 53
•Linje 54

Sedan fredag är  Juoksengi drabbat av översvämningar och VA-systemet påverkas av det höga hastiga vattenflödet. Tekniska avdelningen arbetade febrilt under fredagen med att proppa igen VA-rör för att försöka minimera skadorna av översvämningen i Juoksengi.

Kommunen uppmanar alla boende att hålla källare och avlopp under uppsikt och använda toalett och dusch så lite som möjligt för att minimera risken för översvämning i bostaden. Tekniska avdelningen arbetade under fredagen med att stänga av huvudstammen för att undvika översvämningar hos boende.
Har du som boende kunskap och möjlighet att proppa igen toalett + avlopp rekommenderar kommunen att du gör det. Läs mer om hur du går tillväga finns på kommunens hemsida: overtornea.se/hogafloden

Dricksvattnet påverkas inte av de höga vattenflödena.

Övertorneå kommun informerar löpande på sin hemsida, i sociala medier och i lokalradion om utvecklingen med de höga vattenflödena, eventuell samhällspåverkan och vägavstängningar.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka