C. ”Vi kan rensa bort hela underskottet till 2030!”

Foto. Anders Sjöberg

Nu har vågmästarpartiet C i Pajala en egen handlingsplan för att klara kommunens ekonomi. Man ska spara nära 87 miljoner fram till 2030. Det handlar om 17 konkreta förslag på neddragningar plus skattehöjning. Byskolorna lämnas orörda.

Centern har ett enda mandat, Roger Uusitalo, i fullmäktige och har hittills fungerat som stödparti för regerande alliansen S, KD och Sjvp. Huvuddelen av de 17 konkreta C-förslagen känner man igen från alliansens förslag. Byskolorna lämnas orörda även i centerns handlingsplan.

Skattehöjning fyra år
En sak som är ny är att C föreslår en tillfällig skattehöjning med 50 öre under åren 2026-2028, vilket ger en intäktsökning på sju miljoner kronor per år. Det är ett kontroversiellt förslag. Pajalaborna skulle få Sverige högsta skatt och risken är att höjningen blir permanent.

Förutom skattehöjningen så är de största posterna i C-planen ökad undervisningstid/färre lärare 1 miljon per år, försäljning av kommunala verksamhetsfastigheter 5 miljoner under 2025, avskaffande av statsbidragsvägar 0,8 miljoner per år samt stängning av återvinningscentraler (ÅVC) i byarna till och med 2028 vilket sparar 1,1 miljoner kronor per år. Det sist nämnda är också ett helt nytt förslag.

Förutom besparingsförslagen och skattehöjningen vill C att kommunen ska utreda alternativa ägarstrukturer av Pajala flygplats samt försäljning av hotell Smedjan.

Ordföranden avgör
C-förslaget kommer sannolikt att röstas ner vid fullmäktige den 7 april. Roger Uusitalo (C) säger att då lägger han ner centerns röst när det gäller övriga handlingsplaner. Det innebär lika röstetal om oppositionen ställs mot alliansen. Om ordinarie ordförande Stig Töyrä (KD) är på plats så vinner alliansen med ordförandens utslagsröst. Skulle vice ordföranden Bengt Ola Mörtlund (V) tjänstgöra så vinner oppositionens handlingsplan ifall oppositionen håller ihop.

– Våra förslag är tuffa, men de leder tydligt mot en ljusnande framtid i Pajala, säger Roger Uusitalo.

Är det realistiskt att i princip utradera ett underskott på närmare 100 miljoner fram till 2030?
– Vår plan bygger på de siffror som kommunens tjänstepersoner räknat fram. Vi vågar också lägga fram förslag om höjd skatt under fyra år för att få pengar till att snabbt bygga ut Ängsbackens äldreboende som kommer att spara mycket pengar när det gäller personal, säger Roger Uusitalo.

”Fältskärer i krig”
– När det gäller ÅVC i byarna så tror vi att viss skrot kan man spara till 2029 då centralerna öppnar igen. Dessutom kan man någon gång per år ta med sig skrot när man åker till Pajala. Vi anser att det är bättre att köra skrot än att bussa barn orimliga avstånd till skolan.
– I princip alla åtgärder som vi förslår gör ont hos olika delar av befolkningen och inom olika yrken. Inte minst skattehöjningen gör ont hos många. Men vi måste med vår katastrofala ekonomi vara fältskärer ute i krig under ett antal år – och visa att centerpartiet vågar ta fullt ansvar. Vi tidsbegränsar åtgärderna för att visa människorna att det finns en ljusnande framtid för Pajala.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “C. ”Vi kan rensa bort hela underskottet till 2030!”

  1. Låt oss alla betala underskottet solidariskt.
    Dagens kommunalskattesats skall gälla enbart för dem som är skriven längst ute i periferin sett från Pajala. Skatten skall successivt öka ju närmare man bor centralorten. Höjningen skall sedan avtrappas årligen tills underskottet är nollad. Allt detta skulle blidka långivarna. För barnen – i tiden.

  2. Stänga ÅVC i byar kommer resultera i att folk dumpar återvinningen i naturen, tyvärr.
    Bättre förslag skulle vara stänga ned/sälja 2 av 4 sporthallar i Pajala C, barn kan faktiskt röra på sig utomhus, vintertid kan hockey spelas på is utomhus och sommartid finns fina fotbollsplan i naturen. Frisk luft är bara bra för alla barn, t.o.m barnen i centralorten.
    Se över hur mycket personal som finns på kommunala verksamheter, behövs det verkligen så mycket, kan man skära ner och ändå bedriva hyfsad verksamhet.

    Ska allt i utbyarna dras in och läggas ned, så är det inte mer än rättvist att även skatten för boende i utbyarna sänks och skatten för boenden i centralorten höjs. Rättvisa.

  3. Bodde och jobbade i Pajala 1974-1987 med ledare S. som Wanhainen, Pekkari, Niska, ett gott ekonomiskt liv, med relativt låg skatt med bra kommunal service med gott om nybyggda kommunala bostäder. Man byggde ett nytt hotell bl.a. Nu 2025,har vi gruvbrytning med vinster från Kaunisvaara, med jobb tillfällen skatteintäkter etc. med låg arbetslöshet i Kommun. Vad händer politisk? Här börjar små partier, som i riksdagen att samverka, med förödande politisk inriktning. I Sverige och i Pajala, läs KD! Sverige styrs av en Regering med minskad förtroende på 2,9% från folket, alla styrande partier minskade i valet 2022! Är detta resultatet även i Pajala?

  4. Dagens demonstration, mot nedskärningarna..Aldrigt ett godkännande av en höjning med 50 öre i kommunalskatt, vi skall inte lida av okundskap av folket i kommunhuset 😡

  5. Om man tror att dessa enorma problem löses som man alltid gjort tidigare så fortsätter det rakt ner i konkurs för kommunen och staten tar över och tvångsförvaltar. Vad tror ni händer då, då ryker allt ute i byarna för det är billigast så. Tror ni någon stockholmare vet något om verkligheten för en Pajalabo boendes i byarna. Bra att C håller fast vid decentralisering och ser att andra lösningar behöver komma till. Att vara kreativ med lösningarna öppnar åtminstone för diskussioner och kanske hittas lösningarna efter något av Cs föreslagna vägval.

  6. Det är inte vi kommunmedborgare som ska betala notan Inga skattehöjningar !!!! Byt ut nuvarande politiker o ta in nya som vill o kan ta ansvar nuvarande politiker har o är ansvarslösa med pengar. Bort med S, Kd o Sjvp omgående

  7. C mandatet verkar ha svårt att bestämma sig, och lägger sig platt för en krona eller klava, d v s slumpen, genom att lämna ett eget opolitiskt förslag som röstas ner – fegt! Och jag tror inte att det är några småbesparingar som behövs här och där, utan ett beslut om kommunens struktur i stort, typ en folkomröstning om vi ska ha en centralort i kommunen, och fortsätta att vara en självstyrande kommun, med dagens geografiska utseende. Överkalix, Gällivare, Kiruna och Övertorneå är ju alternativ för respektive byaområde att tillhöra och gå skola i, och förhoppningsvis få plats på i äldre dar.

  8. Jag och andra har slutat med källsorteringen, Efter kommunens sjuka höjning, Nu slipper man åka in på Åvc,..All plast,kartonger,matavfall ryms faktiskt i sopkärlet 1 töm/ mån

    • Samhöighet lyssna på medborgare i kommunen innan viktiga beslut om besparingar fattas. Vid manifestationen 3.4 framkom oron speciellt hos ungdomar. Finns det någon framtid i denna kommun?
      Förslag att höja skatten för att få miljoner till nybyggen, försäljning av fastigheter osv. Men besparingar i kommunhuset kringår man. Omorganisation, effektiv resursfördelning. Stora kontor kan nyttjas, delas av fler tjänstepersoner. Därmed frigörs ytor i kommunhuset till att bedriva annan verksamhet utifrån. Bort med storhetsvansinne och nybyggen. Använd, nyttja dem befintliga lokaler som finns idag på ett effektivt sätt framöver. Besparingar, steg 1 skall börja i rätt ända. Då inger man förtroende hos medborgarna.

  9. C är på rätt väg
    Stäng även skolor och daghem i byarna då kommer fler att flytta till centralorten och vi kan bygga fler hyreshus.

    • Kommer inte hända att vi flyttar till Pajala . Aldrig. Hoppas staten tar över kommunen och rensar i Pajala by

  10. Vilket svammel från Centerpartiets Uusitalo! Om nu t.ex ÅVC stängs i byarna så kommer dom garanterat inte att öppnas igen. Ett annat förslag som inte går ihop är färre lärare med mer undervisningstid, håller med Smirre Alriksson att Uusitalo vill leka Pajalas Elon Musk. Inga byskolor ska stängas trots att ekonomin är körd i botten och elevantalet är lågt och lär bli lägre framöver. Ingen by har dött pga skolnedläggningar fast det är det första byborna basunerar ut. Det enda alternativet för kommunen är att den blir satt under tvångsförvaltning, då finns det en liten möjlighet att man någon gång får rätsida på ekonomin. Politikerna har inte den kompetensen vilket är uppenbart.

    • Fast det är inte sant. Det finns studier som visar på att samhällen dör ut, men kanske inte direkt, men inom 2 generationer när inga starka band längre finns kvar till bygden.

  11. Hade mer förhoppningar på att C var ett seriöst parti som tog ansvar. Trist, C är en av de ansvariga som kör Pajala nedför stupet. Synd om den kommande generationen som inte har någon framtid här.

  12. D.O.G.E- Rogga, inspirerad av Musken med Trumpen? Jo, se bara på Sorsele som är en kommun som klarar sig bra via det kommunala skatteutjämningssystemet. Det hade Pajala också gjort, bara de hade utraderat nepotismen i tid. Dra in ÅVC i småbyarna låter väl lite småaktigt och inte bra för miljön, då gamlingarna då kanske eldar allt i öppenspisen i stället!

    • 50 öres skatte höjning? Ja nog är de dags att byta kommun.Vi i byarna vad får vi för skatten vi betalar ? Alla kommunal service är i princip borta. Är de meningen att vi i byarna ska betala för Pajala bys överlevnad ? Nej tack.Spara i Pajala där de finns kommunala anläggningar att sälja eller lägga ner/riva. Soporna får vi börja bränna hemma .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.