fbpx

Vill stoppa årets fiske av siklöja

NORRBOTTEN: Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, vill stoppa årets fiske av siklöja.

SLU är ett rådgivande organ, medan den slutgiltiga kvoten bestäms i samråd med Kustfiskarna och Havs- och vattenmyndigheten.

NSD uppger att SLU har i sitt yttrande om att freda siklöjan detta år tagit hänsyn till de stora skador på siklöjebeståndet som vikaresälen gör.

Förslaget har dock inte tagits emot väl av yrkesfiskarna i Norrbotten.

– Hur tokigt som helst, säger Kjell Strömbäck, vice ordförande i Kustfiskarnas producentförening, till NSD.

Enligt Strömbäck räknades förra årets löjfiske, med 962 ton, som ett normalår. Stora variationer från år till år uppges också höra till det normala.

– Vi har varit nere på 200-300 ton under dåliga år men snittet ligger nog mellan 700 och 900 ton. Att föreslå noll ton på friska och stabila bestånd saknar helt verklighetsförankring, säger han vidare.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Vill stoppa årets fiske av siklöja

  1. Varför inte börja jaga svartfiskarna istället, dom får fiska i fred och ta upp hur mycket fisk som helst, som dom sen säljer SVART. Det är ju svartfiskarna som förstör för yrkesfiskarna, som försöker utföra ett jobb.

  2. Medborgare. Menar du att du skulle bli utan mat? Butikerna är överfulla med mat som de kastar varje dag, tonnvis i Haparanda bara. Sen verkar det i tornedalen om man sliter och jobbar mycket i ett yrke så skall den finnas kvar och att det skulle vara en merit? Varför?? Bättre då att skaffa yrken som finns bäring på och ej sliter ut folk..

  3. Vem 17 är så girig att ekonomin går före ekologin, det är ju helt galet, i slutändan kommer ju ekonomin förstöras eftersom att den arten försvinner, för 15-20 år sedan var sälen utrotningshotad, nu är dess bestånd rekordstort och de förstör ekologin, ekonomin m.m, hade jag varit mer insatt i detta skulle jag försökt ändra på detta, det finns så många nötter där ute, ursäkta uttrycket.:-!

  4. Myndigheter försöker ta död på en gammal yrkeskår.Inte många kvar,de kämpar mycket hårt för att bevara det som går i arv.Ni är många som inte förstår vilket arbete dessa fiskare gör,slit,kostnader,oregelbunden arbetstid.Storm,då uteblir lönen,jag blir utan mat.Löjrom är gott,även löja,kokt som stekt.

  5. Sinnesjukt fiske är rätta namnet. Skulle vara som att älgjägare skulle jaga på våren efter älg med kalv i magen och endast ta kalven i magen och sen låta resten vara. En avart av fiske som måste få stopp. Jo ät löjrom med tvinga dem som köper den också ta med fisken och förtära den.

  6. Sinnesjukt fiske är rätta namnet. Skulle vara som att älgjägare skulle jaga på våren efter älg med kalv i magen och endast ta kalven i magen och sen låta resten vara. En avart av fiske som måste få stopp. Jo ät löjrom med tvinga dem som köper den också ta med fisken och förtära den.

  7. Rätt citerat skall det såklart vara ”Så länge ekonomin går före ekologin har naturen ingen chans”

  8. Människan i ett nötskal. Citerar GW ”går ekonomin före ekologin har inte naturen en chans”

    Hör inte till detta men skulle laxen i Östersjön varit rekommenderad av livsmedelsverket skulle laxen förmodligen varit utfiskad för länge sedan. Stoppa fisket innan löjan försvinner.

  9. Vi ska ta hänsyn till vad haven kan ge, girigheten ska vi däremot stoppa! Välutbildade vetenskapsmänniskor har o skall föra talan i havsmiljöfrågor, till stopp för rovfiske i detta grunda lilla hav!

  10. Sätt krav på fiskarna att allt som fångas skall förädlas till mat inte minkfoder eller grävas i backen det skapar arbetstillfällen för många i en kommun som endast satsat på butiker med 50% anställda haparanda blir aldrig storheden utan industri jobben

  11. Siklöjan finns endast här uppe. Fiskarna har gått från att fiska till girighet. Nu slår det tillbaka. Jo skyll på säl och allt annat. Överfiske är ett faktum. Säljakten som länsstyrelsen hade ubder våren och livade att direkt höja kvoten om den överskreds, verkade inte yrkesfiskarna vara intresserad av. Hade ni med handen på hjärtat vetat att det var sälen så hade ni gått man ur huse och skjutit kvoten full direkt. Nä nu sitter ni den egna girigheten.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.