Yngre elever i Norrbotten mår bättre än äldre elever

NORRBOTTEN: De flesta skolbarn i Norrbotten mår bra och trivs i skolan. Det visar en färsk elevhälsorapport, som baseras på hälsosamtalen i skolan.

Som tidigare mår elever i årskurs fyra bättre än äldre elever. Men en högre andel fjärdeklassare uppger att de blir mobbade samt upplever att arbetsron och stämningen i klassen är sämre än vad äldre elever uppger.

Vidare visar rapporten att levnadsvanorna bland eleverna försämras i takt med stigande ålder. Få uppnår de dagliga rekommendationerna för fysisk aktivitet, och andelen elever som äter frukost varje skoldag minskar. Andelen pojkar i gymnasiet som har övervikt eller fetma har dock sjunkit stegvis de senaste åren.

Enligt undersökningen mår flickor överlag sämre än pojkar, vilket syns tydligast i de högre årskurserna. Flickor upplever mer stress, känner sig oftare orolig och nedstämd.

– Det som ändå är positivt är att vi genom hälsosamtalet och på andra sätt i skolan kan fånga upp de flesta av de barn och unga som mår dåligt och hjälpa dem med insatser både genom att slussa dem vidare men också genom olika insatser i skolan, säger Ingela Resin, skolsköterska i Kalix kommun, i ett pressmeddelande från Region Norrbotten.

Varje år får Norrbottens elever i förskoleklass, årskurs fyra, sju och första året i gymnasiet möjlighet att samtala med en skolsköterska. Samtalen utgår från enkätsvar som eleverna har fått fylla i och som registreras i en databas och sammanställs.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Droger och missbruk får inte tystas ned

Föräldrar och anhöriga till personer som har hamnat i missbruk pratar sällan öppet om problemet. Marita Slotte som själv har en missbrukande dotter menar att det i många fall beror på känslan av skuld och skam, vilket är något hon

Nu satsas det stort på ungdomar i Haparanda

Kultur- och fritidsenheten i Haparanda har fått en utökad budget med 900.000 kronor som ska gå till olika fritidsaktiviteter för ungdomar. ”Det här var det roligaste beslutet jag varit med om”, säger Sofia Söderholm (M), ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

Ungdomarna har fått ett garage att skruva i

Nu är Pajalaungdomarnas motor- och ungdomsgård invigd. ”Det känns som att man kommer hem med sin epa när man kommer hit till garaget”, säger Anton Jatko Björnström, 17 år, som även ingår i ungdomsrådet. Han hoppas att även ungdomsgården i

Fest i fredliga förbindelsers tecken

Under den sena måndagseftermiddagen drog Rälsfest i tågens tecken storpublik till stadens pånyttfödda järnvägsstation. HB häpnar över uppslutning och spontana glädjeyttringar över nya spår och förbindelser.