fbpx

Yngre elever i Norrbotten mår bättre än äldre elever

NORRBOTTEN: De flesta skolbarn i Norrbotten mår bra och trivs i skolan. Det visar en färsk elevhälsorapport, som baseras på hälsosamtalen i skolan.

Som tidigare mår elever i årskurs fyra bättre än äldre elever. Men en högre andel fjärdeklassare uppger att de blir mobbade samt upplever att arbetsron och stämningen i klassen är sämre än vad äldre elever uppger.

Vidare visar rapporten att levnadsvanorna bland eleverna försämras i takt med stigande ålder. Få uppnår de dagliga rekommendationerna för fysisk aktivitet, och andelen elever som äter frukost varje skoldag minskar. Andelen pojkar i gymnasiet som har övervikt eller fetma har dock sjunkit stegvis de senaste åren.

Enligt undersökningen mår flickor överlag sämre än pojkar, vilket syns tydligast i de högre årskurserna. Flickor upplever mer stress, känner sig oftare orolig och nedstämd.

– Det som ändå är positivt är att vi genom hälsosamtalet och på andra sätt i skolan kan fånga upp de flesta av de barn och unga som mår dåligt och hjälpa dem med insatser både genom att slussa dem vidare men också genom olika insatser i skolan, säger Ingela Resin, skolsköterska i Kalix kommun, i ett pressmeddelande från Region Norrbotten.

Varje år får Norrbottens elever i förskoleklass, årskurs fyra, sju och första året i gymnasiet möjlighet att samtala med en skolsköterska. Samtalen utgår från enkätsvar som eleverna har fått fylla i och som registreras i en databas och sammanställs.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Besvärlig domarsituation

Domarsituationen i norra och östra Norrbotten för seniormatcher är minst sagt besvärlig och de flesta av domarna får döma enormt mycket matcher. Därtill kommer också de långa resorna.– Det är resorna som är värst, säger den rutinerade domaren Keijo Hyvärinen som bor i Vuopio väster om Haparanda.