Flera fall av harpest i Norrbotten

Under juli har SVA fått in rapporter om drygt 20 harar som misstänks ha dött till följderna av harpest i Norrbotten. Jägareförbundet gick under slutet av förra veckan ut och varnade att ett nytt utbrott av harpest tycks vara på gång.
– Vi är i början av det här och vet ännu inte hur stort det blir, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär på SVA.
De harar som rapporterats in i länet kommer främst från Piteå och Luleå, samt någon enstaka från Boden och Arvidsjaur.
Erik Ågren uppmanar allmänheten att rapportera in fynd via webbformuläret Rapportera vilt på myndighetens hemsida.
Enligt SVA är det viktigt att rapportera döda harar då sjukdomen är anmälningspliktig. Vid kontakt med smittade djur är det på grund av smittorisken viktigt att använda handskar och efteråt tvätta händerna noggrant.
I och med att harpest oftast smittar genom myggbett råder smittskyddsläkare Anders Nystedt gemene man att efter bästa förmåga skydda sig emot mygg. Jägare, som utgör en särskilt utsatt grupp bör iaktta försiktighet vid hantering av döda djur.
– Det känns som det kan bli ett harpestår, det var nyligen ett stort utbrott i Ljusdal med 41 fall på bara några dagar. Det är regionala skillnader givetvis. Är det harpestår brukar det drabba hela Norrland. Jag skulle inte bli förvånad om vi får ganska många fall i Norrbotten i år. Orolig behöver man inte bli, det är nästan ingen som dör av harpest, det är extremt ovanligt. Men man blir ju sjuk och det tar lång tid att hämta sig också från en sån infektion, säger Anders Nystedt.

Publicerad i ÖSTRA NORRBOTTEN, Svenska Taggar: