PISA-resultat pekar i rätt riktning

NORRBOTTEN: Dagens PISA-rapport visar att svenska 15-åringar presterar över OECD-genomsnittet inom alla tre ämnesområden som PISA undersöker.

PISA mäter kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap, och på alla områden har de svenska resultaten gått framåt.

I läsförståelse har Sveriges poäng ökat från 500 till 506. I matematik har poängen ökat från 494 till 502. Och i naturvetenskap har poängen ökat från 493 till 499.

Undersökningen presenterades under tisdagen av Skolverkets generaldirektör, Peter Fredriksson.

– Resultaten 2012 går under namnet PISA-chocken. Alla resultat var försämrade, och det skapades en bild av att svensk skola är i kris. Det ställdes krav på reformer och snabba förändringar.  2015 vände resultaten uppåt, bilden av svensk skola modifierades något, och det väcktes en förhoppning om att skolan var på rätt väg, sa Fredriksson och uppgav att PISA 2018 visar att utvecklingen går i rätt riktning.

De svenska resultaten är nu tillbaka på samma nivå som 2006, innan de började sjunka.

– Men likvärdigheten har inte förbättrats. Och det är inte bra, konstaterade Peter Fredriksson som menar att det är alltför stora skillnader mellan olika elevgrupper och olika skolor.

I ett pressmeddelande uppger utbildningsministern Anna Ekström (S) att de senaste årens stora satsningar på skolan har haft effekt.

– I ett tufft läge med växande elevkullar, lärarbrist och många nyanlända elever uppvisar svensk skola ett remarkabelt resultat. Svensk skola står stark. De senaste årens uppgångar i alla internationella mätningar beror inte på någon slump utan på kloka kunskapsreformer, stora satsningar på skolan och hårt arbete från elever, lärare och rektorer, säger hon.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
6 kommentarer om “PISA-resultat pekar i rätt riktning
 1. Adam skriver:

  Eller gör det verkligen det? Det visar snarare att skillnaden mellan svenska och utländska elever bara ökar. Det visar också att 11% av eleverna inte kunde göra provet pga för svaga kunskaper.

 2. Verkkosurfaren skriver:

  Nja Eva, det där är väl regeringens och ”etablissemangets” tolkning av resultatet. Om man följt nyheterna idag visar det sig att elever med funtionshinder eller såna med invandrarbakgrund (sic!) som inte kan tillräckligt bra svenska inte räknas med i statistiken. Andelen sådana uteslutna elever i undersökningen är för Sverige 11% mot genomsnittsländernas 4%. Så, alltför bra är det alltså inte. Däremot finns det ju andra procentundersökningar som presenterades idag som inger mer förhoppningar om att folket i Sverige alltmer börjar bli upplysta om fakta…

 3. Viktigpetter skriver:

  Vilken placering på listan fick Sverige? Verkar vara en statshemlighet. Kom vi före Albanien?

 4. Viktigpetter skriver:

  Bästa HB tag reda på hur den svenska mätningen gick till. Var den riggad?. Bladet har ju blivit en megafon för regeringen.

 5. Batman skriver:

  Typiskt för kommentatorerna på Hbwebben. Så fort det kommer en positiv nyhet så måste den vara fel. Är folk så deprimerade att de inte kan ta in goda nyheter? Det allra mesta som dagligen händer i samhället är bra, tyvärr får alltid de dåliga mer plats i det offentliga rummet. Det är skrämmande hur tv-nyheterna blivit mer och mer likt kvällspressen.

 6. Bomsy skriver:

  Pisa (Programme for International Student Assessment) är en kunskapsutvärdering, som går ut på att utvärdera hur femtonåriga elever i olika länder är rustade inför framtiden när de ska gå ut skolan.

  11% av dessa elever räknades inte med i den Svenska versionen mot 4% i övriga länder. ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.