fbpx

1 juli införs ny lag om tobak

NORRBOTTEN: Den 1 juli träder en ny tobakslag i kraft som innebär att rökning blir förbjudet på fler platser utomhus.

 

Sedan 1994 är det förbjudet att röka på skolgårdar och utomhusområden vid förskolor och fritidshem. Med den nya lagen blir det förbjudet att röka även på bland annat uteserveringar, entréer som allmänheten har tillträde till, perronger, busshållplatser,  lekparker och inom inhägnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning, det vill säga idrottsanläggningar.

Rökförbudet ska även gälla elektroniska cigaretter och örtprodukter för rökning.

Vidare införs tillståndsplikt för tobaksförsäljning.

Orsaken till den skärpta lagen är bland annat att tobak är ett folkhälsoproblem, där samhällets kostnader på grund av skadeverkningarna uppges vara 31,5 miljarder kronor per år, minst 10.000 dödsfall och 100.000 insjuknade i rökrelaterade sjukdomar.

Syftet är också att öka tillgängligheten till allmänna platser för personer som är överkänsliga för rök eller inte vill utsättas för rök. Men också för att minska den sociala exponeringen för rökning, med tanke på barn och ungdomar.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

36 kommentarer på “1 juli införs ny lag om tobak

 1. Med alla skottlossningar, sprängningar, våldtäkter och bilbränder så skulle jag bli förvånad om polisen skulle prioritera att bötfälla någon som röker. Jag är ingen rökare själv, men kan förstå en rökares reaktion och jag förstår även en icke rökares reaktion. Stockholm håller på att bli en tyst stad. I Stockholm vill många förbjuda kvarterskrogar och pubar och orsaken är att de som bor i husen klagar på ljudet. En dag så är allt förbjudet i Sverige. Då är svensken ensam, fattig och lycklig i den friska luften. Livet ler. Ve den fågel som vågar kvittra.

 2. på annan plats läser jag om en minoritet som hotar med div motdrag av våldsam karaktär om ej deras sätt att röka får Dispans…..

 3. Var det meningen att vi skulle vara rökare, hade försynen försett oss med skorsten, from the beginning.

 4. Ja, låt de som självmant skadar sig själv få stå för sina egna kostnader.
  För varför ska skattebetalarna behöva finansiera enskilda personers privata, frivilliga, nöjesförehavanden?

  Samma moraliska hushållning med våra gemensamma skattemedel skall givetvis även tillämpas på landets alla fritidsaktiviteter,såsom kultur och sport.

 5. från holmen: Det kommer alltid finnas nonchalanta människor. Om man ser att bordsgrannen får andningspåverkan då kanske man själv inser att man är fel ute. Eller hur? Jag ser det lite som att dra av sig byxorna när man står mitt i restaurangen under lunchtid. Alla reagerar men inte den som blottar sig.

 6. spännande att få följa upp den här lagens efterlevnad..ungefär som handhållen mobiltelefons pratande vid bilkörning…vem skall se till att antiröklagen följs, vem skall bötfälla dom nikotinsugna…klart kameraövervakning med ansiktsigenkänning kan övervaka och så får får Polis och åklagarmyndighet utreda i mån av tid mellan alla utredningar om skjutningar och bombdåd, samt hets mot folkgrupp med hjälp av det skrivna ordet!

 7. Bengt: Självklart! Svetsjobb osv där får du samma koncentration av rök. Därför är det viktigt att använda utsug när man svetsar. Svetsröken innehåller även tungmetaller och dylikt som lagras i kroppen. Rökning kan man avstå från men bilavgaser, partiklar från bilbromsar kan vi inte välja bort. Det blir lite höna av en fjäder bara för att skydda tobaken existens.

 8. Rökningen dödar vet de flesta numera. Konstigt nog är rökning något som Danskarna skryter med och där borde detta okynne förbjudas, de verkar inte förstå vad unga mödrar ställer till det för sina barn redan i fosterstadiet.
  Bra, Sverige föregår med gott exempel och gör det skadliga klart för alla insiktslösa, precis som en själv rökte tills insåg faran med giftpinnen. När en närstående gick bort direkt p g a rökning.

 9. Men när vi nu pratar om vård och skola.

  Så anser iaf jag det skulle vara bäst antingen förstatliga allt!
  Då skulle vi kanske ha samma villkor och medel här som i övriga landet.

  Annat alternativ privatisera till små företag. Företag som har så de måste tävla om kunderna och därmed även leverera kvalitet och ha ett öppnare klimat än dessa börsnoterade företag som bara ser på vinsterna oavsett hur företaget sköts (tänker inte långsiktigt).

 10. Fakta

  Inte är borgarna för frihet eller du kanske menade ironiskt sett?

  Att privatisera vård skola etc är det inga småföretag vi pratar om (som ju skulle göra jobbet bäst bättre än kommunen iaf om vi pratar om Haparanda). Stora skattefifflande företag som gör allt bara så billigt det går dvs dumpar löner (anställer folk de vet är billigt), ersätter ob ersättningar med speciella avtal etc etc.

  Men för borgarna och för övrigt tyvärr även andra partier är ju det enda viktiga få ner kommunala avgifter.

  Sedan så bolmas det ganska fritt i dom socialistiska och fd socialistiska länderna.

 11. Tycker att den värsta röken kommer från företagares och privatpersonernas bakgårdar, luktar bränt plast o gummi lite varstans här i Haparanda och de utsläppen syns inte i statistiken om utsläpp.
  Obs, är ej rökare själv.

 12. ska staten styra våra beteenden? Borgare var är friheten ni pratar om? Gäller det enbart skola och omsorg där vinstjakten är dom störst!

 13. När man läser dessa inlägg så verkar de va de mest gnälliga har rökt tidigare. Födda barn borde man sätta fultpris på mamman som föder barnet. Då skulle vi få ner brottslighet. Där skulle vi spara en massa skatt 😂😂

 14. Andas fritt avgaser och annat skit. För läkarna har alltid skylt på rökning. De är bara en läkare som sa till mig när vi diskuterade om allt möjligt. Att kol kan du få av andra luftföroreningar

 15. Hatar cigarettrök i alla sammanhang,
  är fri sedan länge från skiten.
  Hur kunde jag vara så dum att röka?
  Du som fortfarande röker-sluta så får du se att du mår mycket bättre!
  Lycka till!

 16. Rökare stör värst fd rökare med tungandning, vid middag med nära anhöriga.

 17. Mona. Så bara för at bilavgaser, parfym och fyllon stör på uteserveringar så ska cigaretter också få göra det. Du är förmodligen rökare. Skaffa dig bättre argument eller ta chansen att sluta bolma i och med den nya lagen och få ett rikare liv på köpet.

 18. tobaksbolagsdirektörens åsikt var ju klar….endast färgade och lågutbildade som röker…hur blir det då med förbud..blir det rasism?

 19. Mycket bra lag. Cancerogena ämnen rakt ner i gapet. Äcklig stinkande rök som förpestar vår luft, och skadlig plast i fimparna som förfular och skadar miljön där de ligger i hundratal utslängda av rökare som inte ens begriper att de själva går omkring å luktar som askkoppar dagarna i ända. Och skattebetald sjukvård kräver de också efter att ha förgiftat sig själva i åratal. Fy och tvi.

 20. Mona:

  Visst men bilen gör oftast någon nytta. Vad gör ciggen för nytta, till ditt egna psyke eller?

  Alkohol är som snus den behöver du inte andas in ofrivilligt det finns ingen skada för dina lungor vara bredvid.

  Nu har vi det ganska bra idag var ju värre förut. Jag har t ex som barn TVINGATS andas in röken!!!! Var helt normalt att folk rökte inomhus, i bilar, entre till affärer etc du kunde inte undvika.

  Alkohol skadar omgivningen men på ett annat sätt. Du får åtminstone inte astma av alkohol.

 21. Oh så bra ! Luktar så illa när folk röker. Och rökare själv vet inte hur dom luktar. Rökare kan röka på långt håll eller i sina egna hem.
  Tror inte dom har förstått hur farlig rökningen är.
  Vi har fått utstå så mycket obehag pga att folk röker. Så nu är det dags att vi slipper denna rök som förpestar !!

 22. Rökare är inte bara arroganta, respektlösa och självgoda – de är dumma också! De sprider sitt gift, tvingar andra i sin omgivning andas in giftet, och sedan slänger de giftiga fimparna på marken.

  Hur kan man som människa vara så dum att man andas in giftig rök, och t o m betalar för det?

  Med vilken rätt tvingar ni rökare andra i er omgivning att andas in eran giftiga rök?

  Varför ska vi skattebetalare tvingas betala sjukvård för er rökare för de sjukdomar orsakade av erat skadliga missbruk?

 23. Att röka på en uteservering är inte skadligare än de avgaser som bilarna pyr ut.Dessutom är de som dricker alkohol som stör mest.Att ha en berusad tjat moster bredvid när man äter är också störande.
  Eller de som stinker parfym som ger migrän och andningsproblem.
  Alkohol ger också skadeverkningar och sjukdomar och dödsfall.

 24. Man märker vilka som röker här. Ni som röker borde ju ta vara på tillfällen som ges, så ni kanske blir kvitt med beroendet.

 25. Man ska inte glömma bort att rökning ger många följd sjukdomar så som cancer. Forskning visar även att rökare har klen ryggrad pågrund av att ryggraden inte syresätts på samma sätt som för ickerökare.

 26. Kanske dax att plocka bort dessa patienter från sjukvården och att dom själva får bekosta detta, dom har ju själva finansierat rökandet och då kan dom fortsätta finansiera följdsjukdomen.
  Borde gälla all sorts missbruk.
  Varför ska skattebetalarna betala sjukvård för såna som själva väljer att förstöra sina liv.
  Då blir det mera pengar över till den övriga vården.

 27. Vuorineuvos: Surströmningslukten skadar ingen annan människa.

 28. Alibaba:

  Vad har det med saken göra?

  Ni som röker förstår inte att ni stör även andra.
  Får själv lida av grannar som röker ute och det röks flitigt även på arbetsplats.

  Borde vara tvärtom EU förbjuda cigg och tillåta snus. Snusare får själv skylla sig om dom får cancer etc.

 29. Toppen !! Mycket bra förslag. Rökarna är inte själv medvetna om hur illa de luktar.

 30. Jag tycker det är bra att rökförbudet utökas. Tar nästan varje dag bilder på kol-patienter. Det är inte roligt och jag hoppas att det kommer en dag när folk förstår hur plågsam sjukdom det är. Tänk er att behöva kippa efter andan vid varje andetag med syrgastuben skruvad på max. Lev livet, fimpa cigaretterna och andas fritt i egen takt.

 31. Mycket bra!
  Jag hoppas många rökare slutar röka nu. Statens pengar behövs till annat än vårda kol-patienter.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.